Tetra Pak, svjetski lider u rješenjima za preradu i pakiranje hrane, objavio je svoj sedmi indeks mliječne industrije koje zaključuje kako će globalna potrošnja mlijeka porasti za 36% do 2024. godine sa sve većim jazom između razvijenih tržišta mliječnih proizvoda i tržišta u razvoju.

Izvještaj ističe prilike i izazove koje nameće rastuća potražnja na globalnoj razini i koja će prvi put prerasti dostupnu ponudu u narednom desetljeću. Kompanija kaže da proizvođači, kako na razvijenim tržištima mliječnih proizvoda, tako i na tržištima u razvoju, moraju obratiti pozornost na balansiranje neophodno za održivi poslovni uspjeh.

Tetra Pak indeks mliječne industrije otkriva da se globalna potražnja za mlijekom kreće ka porastu od 36% u narednom desetljeću uslijed rasta populacije, povećanja kupovne moći i urbanizacije u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Ipak, ponuda i potražnja za mlijekom diljem svijeta je neravnomjerna – malo je vjerojatno da rastuću potražnju na tržištima mliječnih proizvoda u razvoju može zadovoljiti lokalno proizvedeno sirovo mlijeko, dok se razvijena tržišta mliječnih proizvoda koja proizvode višak mlijeka suočavaju s izazovima konkurencije za izvoz i odgovorom na domaću potrošnju u padu.

“Predviđeni brzi rast globalne potražnje pruža veliku priliku za izvoz mlijeka u prahu i trajnih tekućih mliječnih proizvoda mljekarama iz razvijenih tržišta na gospodarstva u razvoju. Ipak, kako bi se osigurao dugoročni uspjeh, ovi proizvođači moraju osigurati ravnotežu između ‘brzih pobjeda’ izvoza i zahtjeva za nastavkom rasta njihovih domaćih tržišta”, izjavio je Dennis Jönsson, predsjednik i generalni direktor kompanije Tetra Pak.

On je dodao kako u isto vrijeme kompanije za proizvodnju mliječnih proizvoda moraju prevladati izazove koje sa sobom donosi osiguravanje održivog, visokokvalitetnog mlijeka, prateći pritom rastuću potražnju.

“Tržišta kao što su Kina i Saudijska Arabija to čine na više načina: povećanjem investicija u domaće farme mliječnih proizvoda, partnerstvima s uspješnim inozemnim kompanijama i povećanjem raznolikosti vlastite ponude proizvoda s dodanom vrijednošću. To su, u principu, mjere koje će pomoći u uspostavljanju ravnoteže presudne za osiguranje budućnosti održive mljekarske industrije”, naglasio je Jönsson.

U osvrtu na Hrvatsku iz Tetra Paka navode kako najnovije procijene pokazuju da se u Hrvatskoj recesija nastavlja i u segmentu mlijeka gdje nivo potrošnje pada za 3,1% u odnosu na prethodnu 2013. godinu, dosežući 62,5 litre po stanovniku.

Odnos između potrošnje trajnog i pasteriziranog mlijeka je 76%:24% u korist trajnog mlijeka. Pasterizirani segment je bitno manji od trajnog, no u 2014. godini u odnosu na prethodnu 2013. bilježi dalji pad od 4,3%, dok trajno pada 2,8%.

Vrhunac potrošnje industrijski proizvedenog mlijeka bio je 2009. godine (317 milijuna litara ili 72 litre po stanovniku) i od tada je u stalnom padu, što se podudara s trajanjem recesije na ovim prostorima.

Unatoč postojanju brojnih brendiranih proizvoda i trgovačkih marki domaćih i stranih proizvođača, te prilično velikog raspona cijena, smanjena kupovna moć potrošača i njihova opreznost prilikom trošenja rezultiraju značajno smanjenom konzumacijom mlijeka. Takav trend očekuje se i u narednih godinu dana, kada bi trebao početi oporavak, i to prvenstveno tržišta trajnog mlijeka, kažu u Tetra Paku.