Međunarodni sajam pršuta “ISAP 2013”, na kojemu ove godine sudjeluje 33 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Austrije, Crna Gore, te Bosne i Hercegovine, svečano je danas otvoren u Tinjanu.

Ta istarska općina može se pohvaliti najvećom koncentracijom vrhunskih pršutana u Istri, a sve one redom proizvode pršut na tradicionalan način, stvarajući tako jedinstven gastro proizvod koji je postao jedan od simbola Istre, rečeno je na otvorenju sajma.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako je riječ o jedinstvenoj manifestacije koja predstavlja vrhunske gastro proizvode i koja “ide u odličnom smjeru”. Po njegovim riječima, više od dvadeset tisuća posjetitelja, koliko se i ove godine očekuje na tom sajmu, potvrđuje ispravnost organizacije takvih manifestacije i promocije naših proizvoda.

“Oznaka izvornosti na razini Hrvatske sada se treba sada potvrditi i čekirati na nivou Europske unije. Proizvođači iz Istre su već krenuli s time pa se nadam da će uskoro i ostali kako bi podigli vrijednost svojih proizvoda”, naglasio je ministar Jakovina dodavši kako je primjerice slavonski kulen trebao biti već odavno zaštićen, a to je učinjeno tek prije par tjedana.

Ustvrdivši kako je Međunarodni sajam pršuta u jedan od najvažnijih i najkvalitetnijih gastro događaja u Istri, koji je lani posjetilo dvadeset tisuća ljudi, županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović kazao je da županija snažno podupire takve manifestacije te da istarski pršut ne bez razloga nosi europsku oznaku izvornosti.

Ovogodišnji ISAP održava se po pokroviteljstvom Predsjednika RH, Istarske županije te Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva kulture. Organizatori sajma su Općina Tinjan, CEROT d.o.o. te udruga proizvođača istarskog pršuta. (Lider / Hina)