prehrambena-industrija-ftd1Izvoz naših prehrambenih tvrtki u zemlje regije, dobrim dijelom zahvaljujući nultim ili najnižim carinskim stopama unutar CEFTA-e, vrijedan je 600 milijuna kuna, no prema sadašnjim pravilima to je moglo biti dovedeno u pitanje ulaskom u EU sljedeće godine

Odmah nakon ljetne stanke, Europska unija će u ime Hrvatske početi pregovore sa zemljama CEFTA-e, odnosno susjednim državama, o zadržavanju nultih ili najnižih carina na naše proizvode nakon ulaska u europsko članstvo, a potpredsjednik Vlade Neven Mimica potvrdio je da svi oni, posebice u prehrambenoj industriji, koji su zbog prestanka valjanosti pravila CEFTA-e kada uđemo u EU najavljivali preseljenje proizvodnje u BiH ili u Srbiju, to neće morati učiniti navodeći kako je s Bruxellesom dogovoren mandat.

Mandat Europske komisije, rekao bih – dosad najjači – je da kroz trgovinske povlastice to zadrži, rekao je Mimica u razgovoru za Hrvatski radio navodeći kako trebaju pokušati osigurati Hrvatskoj i više od toga. Napomenuo je kako je tu razlika u odnosu na dosadašnje slučajeve proširivanja EU-a.

Pregovori počinju odmah nakon ljeta, dodaje Mimica. Mandat uključuje i obvezu da se ti pregovori što prije završe, a uključuju i obvezu da ako se do dana pristupanja Hrvatske u članstvo EU-a formalno ne ratificiraju svi tzv. protokoli o proširenju koji će se postići, da se onda treba ugovoriti privremena primjena od 1. srpnja kako Hrvatska ne bi u nekom vremenu bila u nepovoljnijem trgovinskom položaju, kazao je Mimica.

Izvoz naših prehrambenih tvrtki u zemlje regije, dobrim dijelom zahvaljujući nultim ili najnižim carinskim stopama unutar CEFTA-e, vrijedan je 600 milijuna kuna, no prema sadašnjim pravilima to je moglo biti dovedeno u pitanje ulaskom u EU sljedeće godine. (HRT)