nestle-midiNajveća svjetska prehrambena tvrtka Nestle izvijestila je u četvrtak da je zbog niske razine cijena, povezane s deflatornim okruženjem i niskim cijenama robe, zabilježila skroman rast prihoda u prvoj polovini godine, najavljujući ipak poboljšanje u ostatku godine.

Zbog jednokratnog troška povezanog s poreznim obvezama Nestle je u razdoblju od siječnja do lipnja ostvario 9,1 posto manju neto dobit nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, u iznosu 4,1 milijardu franaka (3,9 milijardi eura).

Prihodi su im iznosili 43,2 milijarde franaka, uz organsku stopu rasta od 3,5 posto, što u švicarskoj kompaniji objašnjavaju “povijesno niskom razinom cijena zbog deflatornog okruženja na nizu razvijenih tržišta te s niskim cijenama robe”. Navode i da su valutni tečajevi smanjili prihode za dva posto a neto rezultat akvizicija i prodaje imovine za 0,8 posto.

Izvršni direktor na odlasku Paul Bulcke napominje da bi se situacija s cijenama trebala promijeniti u idućim mjesecima, što će po njemu omogućiti Nestleu da ostvari zacrtane godišnje ciljeve.

Bulckeov mandat završava krajem godine a očekuje se da će se potom kandidirati za predsjednika uprave. Bulckeova zamjena na mjestu izvršnog direktora Ulf Mark Schneider doći će u Nestle idućeg mjeseca na prijelazno razdoblje i preuzeti dužnost početkom 2017.

Schneider bi trebao predvoditi poslovni zaokret Nestlea prema segmentima očuvanja zdravlja i prehrane. Nestle inače već desetljećima najviše povezuju s kavom i čokoladom da bi u međuvremenu švicarska kompanija investitorima poručila da vidi ogroman potencijal za rast u spomenuta dva segmenta u kojima namjerava preuzeti ulogu tržišnog lidera. (SEEbiz.eu/Hina)