“Petak je dan kada se najviše troši, a nedjeljom najmanje. Najveći se broj računa izdaje u srpnju i kolovozu, dnevno i do devet milijuna. Izvan turističke sezone, uoči Badnjaka, i do osam milijuna računa, a najviše se potroši dan prije Velike Gospe, 14. kolovoza”, istaknula je pomoćnica ravnatelja Porezne uprave Gordana Marić govoreći o rezultatima fiskalizacije na radionici “Fiskalizacija – prelazak na TLS protokol”, namijenjenoj informatičkim tvrtkama koje se bave izradom za to predviđenih rješenja.  

potrosnja-midi“Ovu smo edukaciju organizirali da bi se IT tvrtke upoznale s novostima u ovome sustavu i prilagodile softverska rješenja. Svoje ćemo članice upoznati s mogućnostima testiranja onoga što se dostavlja Poreznoj upravi, kako bi se ispravile pogreške”, istaknuo je tajnik Udruženja za IT HGK Igor Škevin.

Uz to je najavio da će HGK organizirati edukaciju i poreznim obveznicima kako bi znali kakvu opremu za fiskalizaciju trebaju nabavljati.

Želimir Pećnik iz APIS-IT-a istaknuo je da je postojeći sigurnosni protokol SSL ranjiv i treba ga zamijeniti TLS protokolom koji je sigurniji. Testna okolina u kojoj IT tvrtke mogu isprobati svoja rješenja za fiskalizaciju s protokolom TLS, otvara se 1. rujna, a fiskalizacija pomoću protokola SSL neće biti moguća nakon 9. siječnja 2017.

Informatičke su tvrtke istaknule kako im je najvažnija komunikacija s Poreznom upravom i APIS-IT-em. Smatraju da moraju imati adresu u tim institucijama, na kojoj će moći postavljati pitanja i dobivati odgovore u vezi s programiranjem i izradom rješenja za fiskalizaciju.

Inače, fiskalizacija je uvedena 2013. godine. Dosad je zabilježeno osam milijardi računa, a sustav nikada nije pao. “Uvedena je kontrola u prometu gotovinom, unaprijeđeni su postupci poreznog nadzora te je podignuta svijest kupaca o važnosti uzimanja računa. Uz povećanje oporezivih usluga, fiskalizacijom se omogućuje usporedba prometa iz ureda, a najstrože se kažnjavaju prekršitelji nakon ponovljenog prekršaja”, istaknula je Marić, objasnivši da je već prve godine nakon uvođenja fiskalizacije porastao broj oporezivih računa za 17,8 posto u odnosu na 2012. godinu.

Na radionici su stručnjaci FINA-e upoznali tvrtke s novim sigurnosnim certifikatima potrebnim za fiskalizaciju. Edukaciju su organizirali Udruženje za IT HGK, Porezna uprava, FINA i APIS-IT, 20. srpnja u Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama APIS-IT u Zagrebu.