Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir nakon održane izvanredne sjednice Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta zatražila je od predsjednika Odbora Czesława Adama Siekierskog da na raspravu na prvoj sljedećoj sjednici Odbora uvrsti raspravu o Delegiranoj uredbi o utvrđivanju dodatnih privremenih izvanrednih mjera potpore proizvođačima određenog voća i povrća.

Jabuke-i-mandarine-midiRiječ je o mjeri Europske komisije koja je nastala kao rezultat ruskog embarga koji je stupio na snagu 2014. godine na uvoz voća i povrća iz Europske unije. Financijska pomoć Europske unije dodjeljuje se zemljama članicama EU-a u skladu s procijenjenim količinama proizvoda na koje ima utjecaj zabrana Ruske Federacije. Hrvatskoj je prošle godine dodijeljena količina od 2150 tona za jabuke i 3200 tona za mandarinke.

Osim tih količina svakoj državi članici dodijeljeno je dodatnih maksimalno 3000 tona. Novom Uredbom iz srpnja ove godine smanjene su maksimalne količine proizvoda (voća i povrća) dodijeljene po državi članici na koje se mogu primijeniti privremene mjere potpora koje uključuju postupke povlačenja, neubiranja i zelene berbe.

Količine na koje se mogu ostvariti potpore smanjene su za sve države članice na samo 30 % prošlogodišnjih količina. Tako su primjerice za Hrvatsku kvote za mandarinke umjesto dosadašnjih 3200 t smanjene na samo 1000 tona, a kvote za jabuke s dosadašnjih 2150 tona na samo 600 tona.

Marijana Petir navedenu odluku Komisije smatra prenagljenom i nedovoljno pripremljenom, o čemu je razgovarala s hrvatskim voćarima. “U trenutku tekuće krize u sektoru voća i povrća, kao i zbog nastavka ruskog embarga i elementarnih nepogoda koje su u više navrata pogodile Hrvatsku, takvo naglo smanjenje količina na koje se mogu ostvariti potpore smatram neopravdanim”, rekla je Petir. (glas-slavonije.hr)