Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, u srpnju je nastavljena tendencija rasta plaća na godišnjoj razini, i to po dinamici višoj od prošlogodišnje.

Rast plaća poduprt je gospodarskim oporavkom, pozitivnijim kretanjima na tržištu rada, postupnim povećanjem plaća u državnim i javnim službama, učincima porezne reforme te pritiscima koje na rast plaća proizvodi nedostatak radnika određenih struka i kvalifikacija.

Pritom su promjene u oporezivanju dohotka utjecale na razinu neto plaće, zbog čega ona od prosinca prošle godine raste dinamičnije od bruto plaće.

Rast neto plaće povećava raspoloživi dohodak stanovništva, podiže potrošački optimizam, jača domaću potrošnju i time pridonosi gospodarskom rastu.

U takvim je okolnostima u srpnju prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 5905 kuna, što je stotinu kuna manje nego u lipnju te 311 kuna ili 5,6% više nego u srpnju 2016. godine.

Istodobno je prosječna mjesečna bruto plaća u srpnju ove godine iznosila 7956 kuna i bila je 126 kuna manja nego u lipnju ove godine te 310 kuna ili 4,1% viša nego u srpnju 2016. godine.

Međutim, zbog rasta potrošačkih cijena koji se na godišnjoj razini bilježi od prosinca prošle godine, rast plaća u realnom izrazu bio je nešto niži od nominalnog, pa je tako bruto plaća na godišnjoj razini realno porasla za 3,2%, a neto plaća za 4,7%. Stoga posljednjih osam mjeseci obilježava brži rast neto plaće u odnosu na bruto plaću te niži rast realnih plaća u odnosu na nominalne.

Na temelju obrade dosad objavljenih podataka proizlazi da je prosječna mjesečna bruto plaća u prvih sedam mjeseci ove godine iznosila 8005 kuna, što je 3,5% više nego u prvih sedam mjeseci 2016. godine. Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 5951 kunu, što je nominalno 5,1% više nego u istom razdoblju prethodne godine.

I u nama sličnim zemljama Europske unije bilježi se rast plaća koji podupire povećanje osobne potrošnje i time gospodarski rast. Pritom su se i u srpnju, uz Hrvatsku (1074 eura) i Sloveniju (1593 eura), krugu zemalja koje ostvaruju prosječnu mjesečnu bruto plaću višu od tisuću eura peti mjesec zaredom pridružile Poljska (1063 eura) i Slovačka (1015 eura).

Prema visini bruto plaće slijede Mađarska (947 eura), Crna Gora (757 eura), Rumunjska (729 eura), Bosna i Hercegovina (674 eura), Srbija (550 eura) i Makedonija (540 eura).

Očekujemo da će se u okolnostima gospodarskog rasta i poboljšanja situacije na tržištu rada nastaviti rast plaća i u narednim mjesecima, na što će dodatno utjecati provedba planiranog povećanja plaća zaposlenika u državnom i javnom sektoru te potreba proaktivnijeg odnosa prema zadržavanju i upošljavanju nedostajućih radnika u dijelu gospodarskih djelatnosti.

Istodobno će se nastaviti dinamičniji rast neto plaće u odnosu na bruto plaću kao rezultat poreznih promjena, pri čemu će, zbog blage inflacije, rast realnih plaća biti niži od njihova rasta u nominalnom izrazu.