Završena je isplata odšteta od elementarne nepogode mraza koji je prošlog proljeća nanio golemu štetu u poljoprivredi.

Najveću štetu pretrpjeli su voćari čiji je gubitak premašio pola milijarde kuna. Mnogi su ostali zakinuti jer novac iz europskih fondova nije stigao.

Voćarska obitelj Šarčević lanjsku bi godinu najradije zaboravila. Urod u jabučnjacima obrao im je travanjski mraz. Odšteta će, kažu, pokriti tek dio gubitaka.

“Dobio sam 12 do 13 tisuća kuna po hektaru, ta sredstva će mi dobro doći za kupnju sredstava za zaštitu bilja”, kaže Marko Šarčević.

No jedan je od rijetkih sretnika koji su dobili odštetu od države. 20 milijuna kuna, koliko je za elementarnu nepogodu osigurano iz proračuna, nije moglo pokriti štetu pretrpljenu u poljoprivredi.

Voćari su izgubili najviše, čak pola milijarde kuna. Mnogi su od proizvodnje odustali. Da ih spasi od propasti, država je baš njima usmjerila novac. Dobili su ga samo oni u čijim je voćnjacima šteta bila stopostotna.

Slaba je to utjeha za vinogradare poput ovih u okolici Čazme. S trsova, baš zbog mraza, lani nisu ubrali ni grozda. Ne samo oni već i proizvođači aronije, jagoda, povrća.

“Ako je Vlada ta sredstva isplatila voćarima, dobiti smo trebali i mi vinogradari koji isto tako ulažemo i od toga živimo, ispada da nas se dijeli”, žali se Hrvoje Horvatić.

I dok su u Austriji, recimo, svi dobili odštetu, u nas tek osam posto. I to proizvođači strateških kultura od ukupno 56 tisuća poljoprivrednika koji su pretrpjeli štetu. Nije se iskazala ni Europska unija od koje smo zajedno s Austrijom, Slovenijom i drugim zemljama u susjedstvu zatražili pomoć. (hrt.hr)