VijestiZemljaNeto dobit Grupe Podravka porasla 15,6 posto

Neto dobit Grupe Podravka porasla 15,6 posto

Grupa Podravka ostvarila je u prvom tromjesečju neto dobit u iznosu od 105,2 milijuna kuna, što predstavlja rast od 15,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije, priopćeno je iz kompanije. Kako se navodi, pozitivan rezultat potvrđuje sposobnost kompanije za prilagodbom poslovanju i u nepredviđenim, izvanrednim situacijama te odražava snagu i izdrživost poslovnog modela i temeljnih djelatnosti Grupe Podravka.

Kada je riječ o prihodima od prodaje, oni su u prvom tromjesečju ove godine iznosili 1,08 milijardi kuna te su očekivano niži u odnosu na usporedno razdoblje, ali u skladu su s usvojenim planom poslovanja za ovu godinu. Očekivani pad prihoda od prodaje u odnosu na 2020. godinu posljedica je neuobičajeno velikog povlačenja robe te stvaranja dodatnih zaliha kod kupaca u ožujku prošle godine, što je bila posljedica uvođenja zatvaranja (lockdowna) u većini zemalja u kojima je Grupa Podravka prisutna. No, svakako vrijedi istaknuti rast prihoda od prodaje u iznosu od 4,3 posto u odnosu na godinu prije ostvaren na tržištima Zapadne Europe i prekooceanskih zemalja.

Treba naglasiti kako su navedena ostvarenja pod velikim utjecajem mjera ograničenog kretanja i poslovanja u mnogim zemljama u kojima Grupa Podravka posluje, zbog čega brojni, primjerice institucionalni kupci (škole, domovi, bolnice i sl.) posluju smanjenim kapacitetom pa tako naručuju i manje proizvoda. Navedeni utjecaj posebno se odražava na tržištu Slovenije gdje je Žito veliki dobavljač navedenim kupcima. No, kada uspoređujemo ukupne prihode od prodaje iz prvog tromjesečja ove godine s usporednim razdobljem 2019. godine, koja nije bila obilježena krizom uzrokovanom koronom, tada dolazi do rasta navedenih prihoda na razini od oko 6 posto, što svakako pokazuje pozitivne trendove u poslovanju kompanije.

Kada je pak riječ o cijeni dionice Podravke, u prvom tromjesečju ove godine zabilježen je dvoznamenkasti rast od 13,4 posto u odnosu na kraj 2020. godine, što potvrđuje vjeru ulagača u daljnji rast i razvoj kompanije.

Nadzorni odbor tvrtke dao je i suglasnost Upravi Podravke za pokretanje investicijskog ciklusa koji će se odvijati u nekoliko faza. Time Podravka, među ostalim, pokretanjem procesa optimizacije logistike, kreće u izradu projekta investicije u novi logističko-distributivni centar. Cilj je optimizacija ukupnih logističkih operacija koja će unaprijediti učinkovitost Grupe Podravka i pridonijeti podizanju konkurentnosti ukupnog poslovanja.

U okviru odobrenog investicijskog ciklusa, Nadzorni odbor dao je prethodnu suglasnost za informatičku i energetsku rekonstrukciju, kao i modernizaciju poslovne zgrade u Koprivnici radi unaprjeđenja energetske učinkovitosti, korporativne i informacijske sigurnosti sustava te stvaranja odgovarajućih uvjeta za rad koji će potpuno zadovoljavati propisane zakonske norme te odgovarati novim zahtjevima u vremenu nakon pandemije uzrokovane koronavirusom. Osim ova dva vrlo važna projekta, Grupu Podravka očekuje još nekoliko važnijih projekata kojima se nastoji tehničko-tehnološki modernizirati i digitalno transformirati kompaniju te je dovesti na optimalnu razinu razvijenosti kako bi mogla adekvatno odgovoriti sve većim zahtjevima brojnih tržišta na kojima posluje.

Na dnevnom redu sjednice našli su se i revidirani rezultati poslovanja Grupe Podravka za 2020. godinu koje je Nadzorni odbor i usvojio. Nakon iznimno uspješne 2019. godine Grupa Podravka nastavila je s uspješnim poslovanjem i u 2020. godini u kojoj je ostvarena neto dobit od 248,9 milijuna kuna, što predstavlja rast od 12,3 posto u odnosu na godinu prije. Prihodi od prodaje Grupe Podravka iznosili su 4.503,2 milijuna kuna, što predstavlja rast od 2,1 posto u odnosu na godinu prije.

Sukladno ostvarenom rezultatu, Nadzorni odbor je usvojio i prijedlog odluke o upotrebi dobiti za 2020. godinu te ga uputio Glavnoj skupštini Podravke d.d. na donošenje temeljem kojeg se predlaže isplata dividende dioničarima Podravke d.d. u iznosu od 9 kuna po dionici.

Poslovanje u 2020. godini obilježila je pojava virusa COVID-19 na svim tržištima na kojima je Grupa Podravka prisutna, a poslovanje u otežanim uvjetima proglašene pandemije nastavljeno je i u tekućoj godini. U takvim izvanrednim okolnostima, posebice u uvjetima uvedenih strogih mjera, jedna od ključnih kompanija zaduženih za osiguravanje kontinuiteta proizvodnje i redovite opskrbe Hrvatske hranom i lijekovima upravo je Grupa Podravka. Radni procesi unutar kompanije u najkraćem mogućem roku potpuno su prilagođeni novonastaloj situaciji kako bi se proizvodnja odvijala sukladno potrebama tržišta. Grupa Podravka poduzela je sve potrebne aktivnosti kako bi osigurala dostatne količine svojih prehrambenih i farmaceutskih proizvoda te tako zadovoljila potrebe svojih vjernih potrošača na brojnim tržištima na kojima je prisutna.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...