Igor Gržalja (Assecco SEE), Nevena Erak (Erato) i Robert Mihaljek (Asseco SEE)

Vodeći stručnjaci iz bankarske, IT i payment industrije iz Hrvatske i Slovenije, ali i iz Poljske, Srbije i drugih europskih zemalja, na konferenciji New Banking Vision prenijeli su svoju viziju budućnosti, govorili o nadolazećim tehnološkim trendovima u bankarstvu i industriji plaćanja te novostima u PSD2 regulativi. Osim toga, fintech tvrtke iz Hrvatske, Slovenije, Belgije i Izraela predstavile su svoja inovativna rješenja za financijsku industriju, a za Fintecha dana proglašena je hrvatska tvrtka Erato za svoje chatbot rješenje temeljeno na NLP/NLU tehnologiji.

Igor Gržalja, predsjednik Uprave Asseco SEE Hrvatska

Igor Gržalja, predsjednik uprave Asseco SEE Hrvatska, najavio je kako se Asseco SEE pridružuje Programu podrške pri provedbi direktive NextGenPSD2 (NISP) s ciljem pružanja pomoći bankama vezano uz provedbu i usklađivanje sa svim bitnim zahtjevima PSD2. Program podrške pri provedbi direktive NextGenPSD2 – NISP podupire provedbu, testiranje i certifikaciju okvira Berlin Group NextGenPSD2 Framework. Primarna svrha programa je postizanje promptne usklađenosti sa svim bitnim regulatornim i organizacijskim zahtjevima PSD2 i dodatnim zahtjevima Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA).

Piotr Widacki, direktor i voditelj digitalne transformacije banke BNP Paribas iz Poljske, govorio je o najboljoj praksi planiranja, upravljanja i komuniciranja digitalne transformacije, ključnim ciljevima koje digitalna transformacija unutar banaka treba ostvariti te istaknuo ključne faktore za uspjeh banke u provođenju digitalne transformacije i područja rizika.

Wijnand Machielse, direktor europskih tržišta SRC Security Research & Consulting GmbH te predstavnik njemačke bankarske industrije u nekoliko internacionalnih i europskih inicijativa za standardizaciju plaćanja, pojasnio je detalje nadolazeće PSD2 regulativi te istaknuo ulogu PSD2 i pristupe koje banke pri tome mogu zauzeti te se osvrnuo na stanje u Hrvatskoj vezano uz provedbu regulative.

U drugom dijelu konferencije, u paralelnim dvoranama, održane su prezentacije na temu aktualnih trendova i tehnoloških rješenja u području bankarstva, industrije plaćanja i nadolazeće PSD2 regulative. Raspravljalo se kako ostvariti što bolje korisničko iskustvo putem digitalnih kanala, o modernizaciji poslovnica, primjeni agile pristupa u bankarstvu, sigurnosti i zaštiti od frauda, e-commerce sigurnosti u oblaku, naprednim rješenjima za sigurnost bankomata te drugačijem pristupu mobilnom plaćanju.

Na kraju konferencije održan je i okrugli stol na temu “Kako vaša digitalna transformacija može biti ne samo uspješna nego i jedinstvena?“ na kojem su predstavnici vodećih banaka u Hrvatskoj razgovarali o procesima i učincima digitalizacije postojećih te razvoju novih usluga, utjecaju digitalizacije na komunikaciju i odnos s korisnicima. Komentirali su promjenu ponašanja korisnika te svojevrsnu transformaciju kroz koju trenutno prolaze bankomati.

Igor Gržalja je istaknuo kako je cilj konferencije bio potaknuti sve sudionike na razmišljanje izvan sadašnjih granica o tehnologijama i rješenjima kako bi mogli unaprijediti svoje poslovanje i kreirati usluge bankarstva budućnosti. “Posebno smo se osvrnuli i na provedbu PSD2 regulative te činjenicu da smo prvi dobavljač koji se pridružio Programu podrške pri provedbi direktive NextGenPSD2 (NISP) kako bismo još više mogli pomoći bankama vezano uz provedbu i usklađivanje sa svim bitnim zahtjevima PSD2.“

Ivan Bušić, član Uprave Paytena

“Kroz prezentacije, studije slučaja i okrugli stol čuli smo brojne primjere jedinstvene digitalne transformacije, budućnosti primjene naprednih tehnologija u području financijske industrije te promjenama koje su pred nama te smo svi zajedno dobili detaljniji uvid u viziju i trendove razvoja financijske industrije“, dodao je Ivan Bušić, član Uprave tvrtke Payten Hrvatska.