Nielsen makroskop: Prikaz kategorije čokoladnih tabli

cokolada-kockice-largeTreće izdanje Nielsenovog biltena o FMCG industriji donosi kratak pregled kategorije čokoladnih tabli, njezin trend u 2010. godini te najprodavanije proizvode u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Iako ukupna prodaja kategorije bilježi pad, tržišni udio čokoladnih tabli unutar konditorskih proizvoda raste.

I dok je u prvom kvartalu 2010. (u odnosu na prvi kvartal 2009.) vrijednosna prodaja čokoladnih tabli pala za 10,6%, drugi i treći kvartal pokazali su se propulzivnijima, umanjujući ukupan pad vrijednosne prodaje u 2010. godini na -3,4%.

Već tradicionalno, u veljači i travnju (Valentinovo, Uskrs) kategorija bilježi povećanu prodaju. Međutim, čini se da je u 2010. godini kategorija čokoladnih tabli potrošačima bila nešto slađa tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci (u odnosu na isto razdoblje prošle godine).

cokoladne-table-vrijednosna-prodaja-graf-largeMliječna čokolada čini najveći dio kategorije čokoladnih tabli (92,8% vrijednosnog udjela), unutar kojeg je najvažniji segment mliječne čokolade s dodacima (punjena, s lješnjacima, rižom, keksima, itd.).

Iako segmenti ne pokazuju veće razlike što se tiče kretanja vrijednosnih udjela, evidentan je lagani rast segmenta obične mliječne čokolade (predvođen Milkom Alpenmilch 80g) i tamne čokolade. Većina vrijednosne prodaje kategorije odvija se u trgovinama mješovitom robom (55,2%).

cokoladne-table-mjesto-prodaje-graf-largeIako daleko najprodavanija čokoladna tabla (komadno i vrijednosno) u posljednjih pet godina, “Životinjsko carstvo 15g” je ujedno i proizvod s najvećim gubitkom prodaje u 2010. godini u odnosu na isto razdoblje prošle godine (-27,9%), dijelom i zato što je Svjetsko nogometno prvenstvo dovelo ‘Životinjsko carstvo Football Kings 15g’ na treće mjesto najprodavanijih proizvoda u trećem kvartalu 2010. godine.

Nasuprot tome, drugopozicionirana “Dorina mliječna čokolada 80g” bilježi najveći rast komadne prodaje u 2010 u usporedbi s 2009. godinom (izuzevši nove proizvode na tržištu). Oba proizvoda imaju nižu prosječnu cijenu proizvoda od ukupnog prosjeka kategorije.
cokoladne-table-najprodavaniji-artikli-graf-large

Prethodni članakTarget nadmašio očekivanja
Sljedeći članakRebranding prodajnih objekata Mercatora u Slavoniji