Nizozemske pekare u nevolji zbog visokih troškova energije

Inflacija je u Nizozemskoj u kolovozu dosegnula 12 posto, a cijene plina i električne energije više su nego dvostruko veće nego u istom prošlogodišnjem razdoblju

Brojne pekare u Nizozemskoj mogle bi staviti ključ u bravu zbog naglog rasta cijena energije, upozorile su udruge, naglasivši da su troškovi nekima udeseterostručeni.

Inflacija je u Nizozemskoj u kolovozu dosegnula 12 posto, a cijene plina i električne energije više su nego dvostruko veće nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavio je u utorak nizozemski statistički ured.

“Čujem od mnogih poduzetnika da će, ako to potraje, morati staviti ključ u bravu”, rekla je Marie-Helene Zengerink, generalna direktorica Nizozemskog udruženja pekara kruha i slastica koje okuplja 1.600 pekara.

“Govorimo o velikom broju obiteljskih tvrtki. Situacija je uistinu alarmantna”, kazala je Zengerink.

Udruženje je u utorak u dnevnim novinama Algemeen Dagblad apeliralo na vladu da nešto napravi kako bi riješila problem ogromnih troškova energije. Ugovori mnogih pekara o isporuci energije istekli su ili bi trebali isteći do kraja godine, a računi za struju nekima su porasli s oko 3.000 na 30.000 eura mjesečno, rekla je Zengerink.

“To nije trošak koji možete prenijeti na kupce preko štruce kruha”, kazala je.

Generalni direktor udruge pekarske industrije Wim Kannegieter slaže se sa Zengerink. “Naše pekare suočavaju se s istim problemima i pitaju se kako će preživjeti”, rekao je.

Udruge lobiraju kod vlade da privremeno ukine trošarine na energiju i da ipak slijedi primjer nekih europskih zemalja koje su ograničile cijene energije.

Kannegieter je također rekao da pekarska industrija, koja čini 85 posto nizozemske proizvodnje kruha, trenutno ne može prijeći na električne pećnice.

“Tehnološki aspekt postoji, ali infrastruktura kaska”, objasnio je, dodavši da bi se vlada napokon trebala pozabaviti tim pitanjem. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakSuša prepolovila urod krumpira
Sljedeći članakOprema trgovina u službi prostornog doživljaja