Njemačka ne želi ‘100 % made in Germany’

made-in-germany-midiNjemačka industrija strahuje da će joj biti nanesena velika šteta ukoliko se ostvare planovi Europske unije (EU) o novom načinu označavanja podrijetla robe.

Prema navodima njemačkih medija, europski povjerenik za poreze i carinsku uniju Algirdas Semeta planira propis u kojem će oznaka “Made in…” značiti da je proizvod zaista proizveden u toj zemlji.

Prema dosadašnjim propisima EU, oznaku “Made in Germany” mogu nositi proizvodi kod kojih je “završna prerada ili dorada, bila u Njemačkoj”.

Tako oznaku “proizvedeno u Njemačkoj” mogu nositi i oni proizvodi koji su i više od 90 posto izrađeni u inozemstvu, a u Njemačkoj su samo obrađeni ili dorađeni.

Predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) Hans Heinrich Driftmann ocijenio je da bi novi propis EU mogao nanijeti ogromnu štetu.

Ugrožene bi bile, kako je naglasio, prije svega ključne izvozne branše – automobilska industrija i elektrotehnika. Pored toga, naveo je šef DIHK, i potrošači bi ostali bez značajne “pomoći u orijentaciji na tržištu”. (Business.hr)

Prethodni članakPo ulasku u EU treba zaštititi izvornost hrvatskih proizvoda
Sljedeći članakMetro odustao od prodaje Kaufhofa