Europska unija trebala bi poduzeti mjere kako bi zaštitila proizvođače mliječnih proizvoda koji su suočeni s naglim padom prodaje mlijeka u okruženju pandemije koronavirusa, priopćilo je njemačko ministarstvo poljoprivrede. Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner zatražila je od Europske komisije financijsku potporu pri podmirivanju troškova skladištenja mlijeka u prahu kako bi se tržište mlijeka oporavilo od trenutnih niskih cijena. Sličan je apel prošlog tjedna uputio francuski ministar poljoprivrede.

Unatoč privremenom rastu prodaje mlijeka u supermarketima, potražnja za mliječnim proizvodima smanjena je zbog zatvaranja kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata, podsjeća Reuters. U pismu Bruxellesu ministrica Kloeckner napominje i da smanjenje njemačkog izvoza mliječnih proizvoda, posebice u Aziju, signalizira strah od još većeg pada cijena.

Na pad njemačkog izvoza mliječnih proizvoda upozorila je u zasebnom pismu Udruga njemačkih poljoprivrednika. Ministrica ujedno sugerira Bruxellesu da bi za skladištenje neprodanog mlijeka u prahu trebao biti dostupan i privatni prostor. Upozorava i da treba intenzivno pratiti situaciju s drugim poljoprivrednim proizvodima, uključujući govedinu, voće, povrće i vino, i poduzeti krizne mjere ukoliko se pokaže potrebnim. (Hina)