Ponuda koncerna Agrokor, koji vlasnicima Mercatora umjesto dogovorenih 120 nudi 80 eura za dionicu u zamjenu za dokapitalizaciju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, zapravo je Agrokorova reakcija na zahtjeve banaka vjerovnica Mercatora, koje traže da se Mercator financijski stabilizira i da Agrokor prilikom preuzimanja većinskog vlasništva otplati petinu Mercatorova duga, oko 200 milijuna eura, navodi u petak ljubljansko “Delo”.

Neophodni uvjet da se kupoprodajni ugovor Agrokora s vlasnicima Mercatora realizira je restrukturiranje Mercatorova duga, pa su banke u pregovorima s Agrokorom tražile da novi vlasnik otplati barem dio kredita, navodi list.

Agrokor se na taj zahtjev, navodi “Delo”, odazvao svojom novom ponudom kojom je spreman Mercator dokapitalizirati s 225 milijuna eura, ali uz nižu cijenu za dionicu, pa bi za 53 posto dionica Mercatora umjesto 240 milijuna ukupno platio 160 milijuna eura.

“Agrokor bi tako za cijeli Mercator platio 300 milijuna eura, a zajedno s dokapitalizacijom 526 milijuna, dakle 75 milijuna više nego po izvornom kupoprodajnom ugovoru”, navodi list.

“Ako se to realizira, Agrokor bi dionicu Mercatora dobio po nižoj cijeni, a dioničari bi za svoje dionice dobili manje, ali bi Mercator bio financijski stabilniji, lakše bi poslovao jer bi bio manje zadužen, vlasnici bi dobili barem nešto, a banke bi se naplatile”, rekao je za “Delo” neimenovani analitičar koji prati događaje oko prodaje Mercatora.

Bitno je znati da su za takvo rješenje zainteresirane banke vjerovnici Mercatora, koje su u isto vrijeme dobrim dijelom i vlasnice Mercatora, a cijela bi se operacija isplatila i Agrokoru, iako bi za Mercator zbog dokapitalizacije potrošio više nego je predviđeno kupoprodajnim ugovorom iz lipnja prošle godine, tvrdi “Delo”.

Iz Agrokora su jučer poručili da ne žele komentirati špekulacije koje se pojavljuju u medijima, ali da se cijeli proces oko kupnje Mercatora odvija profesionalno, a ugovor potpisan s konzorcijem prodavatelja striktno poštuje.

Izvorni kupoprodajni ugovor većinskih vlasnika i Agrokora predviđa fiksnu cijenu dionice od 120 eura, a ne i mogućnost njezine promjene. No, s novim uvjetima koje je Agrokor ponudio preko konzultanta ING banke, koja vodi kupoprodajni postupak, složila bi se Nova Ljubljanska banka (NLB), ali ne i Pivovarna Laško koja raspolaže s gotovo četvrtinom dionica Mercatora, tvrdi list.

Pivovarna Laško bi pod novim uvjetima za svoje dionice dobila 35 milijuna eura manje i još bi uvijek bila opterećen s 250 milijuna eura kredita bankama, a dodatno bi se smanjio i kapital tvrtke kćer Radenske, koja je suvlasnica Mercatora, pojašnjava se u članku.

Budući da je kupoprodajnim ugovorom iz lipnja prošle godine cijena za dionicu Mercatora definirana fiksno i nije ju moguće promijeniti, postavlja se pitanje ne traže li u Agrokoru zapravo izgovor za povlačenje svoje ponude, navodi Dnevnik, koji tvrdi da koncern Agrokor ima teškoće s pribavljanjem sredstava potrebnih za kupnju Mercatora.

“U Agrokoru su se o financiranju preuzimanja Mercatora ponovo dogovarali sa skupinom banaka u kojoj su JP Morgan, Deutsche bank i BNP Paribas, ali poznavatelji navode da je mala vjerojatnost da pregovori završe uspjehom”, tvrdi list.

Ako je riječ o manevru da se povuče iz ponude, predsjednik Agrokora Ivica Todorić mogao bi se pozivati na uvjete o financijskoj strukturi Mercatora iz kupoprodajnog ugovora, te tvrditi da ti uvjeti za njega nisu prihvatljivi, a u tom bi se slučaju iz realizacije kupoprodajnog ugovora s većinskim vlasnicima mogao povući bez plaćanja ikakve ugovorne globe, tumači Dnevnik.

Agrokor je sredinom lipnja prošle godine u Ljubljani potpisao Ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica Poslovnoga sistema Mercator d.d. s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja. (Banka.hr/Hina)