Očekuje se rast potrošnje 17. mjesec zaredom

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u srijedu prvu procjenu prometa u trgovini na malo u prosincu prošle godine, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje već 17. mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije.

rast-potrosnje-midiČetiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u prosincu za 2,9 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,4 do 3,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to sporiji rast nego u studenome, kada je promet u trgovini na malo skočio 3,2 posto.

No, time bi se nastavio višemjesečni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje posljednji puta zabilježen u srpnju 2014. godine. Rast potrošnje 17 mjeseci zaredom nije zabilježen još od 2007., dvije godine prije početka šestogodišnje recesije.

Nastavak pada cijena naftnih derivata nastavlja povećavati raspoloživi diskrecijski dohodak kućanstava, a to pozitivno utječe na kretanja u maloprodaji, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Analitičari ističu i kako se rast potrošnje zahvaljuje poreznim promjenama početkom 2015. godine, koje su potaknule rast plaća. Prema podacima DZS-a, u prvih 11 mjeseci prošle godine prosječna isplaćena neto mjesečna plaća u pravnim osobama iznosila je 5.705 kuna, što je realno 3,9 posto više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. (vijesti.hrt.hr)

Prethodni članakZbog aflatoksina iz prodaje se povlači Šafranova ljuta paprika
Sljedeći članakNelt Grupa u najvećoj svjetskoj građanskoj inicijativi