Zaustavljen pad stope nezaposlenosti

pad-stope-registrirane-nezaposlenosti-midiStopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj ostala je u rujnu nepromijenjena u odnosu na kolovoz, na 13,1 posto, nakon sedam mjeseci neprestanog pada, pokazuju objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

I dok je na mjesečnoj razini stagnirala, u odnosu na rujan prošle godine, kada je iznosila 15,9 posto, stopa nezaposlenosti manja je za 2,8 postotnih bodova.

Pad stope nezaposlenosti na godišnjoj razini bio je očekivan, s obzirom da su nedavno objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazali da je krajem rujna bilo registrirano 211.827 nezaposlenih osoba, što je za 1.513 osoba ili 0,7 posto manje u odnosu na kolovoz i čak 18,4 posto ili 47.632 osobe manje nego u rujnu prošle godine.

Međutim, nakon osam mjeseci neprestanog pada nezaposlenosti, posljednji podaci pokazuju da je sa završetkom turističke sezone broj nezaposlenih porastao.

Današnji podaci s internetskih stranica HZZ-a pokazuju da je trenutno bez posla 222.377 osoba, što je 10.550 nezaposlenih više nego krajem rujna. (lider.media/Hina)

Prethodni članakHrvatski maloprodajni trgovački lanac koji se širi i zapošljava
Sljedeći članakPorasla je prosječna plaća u Hrvatskoj, sada iznosi 7.764 kuna