PwC Hrvatska od 1. listopada ima četiri nova direktora: Mirnu Kette u odjelu za usluge poreznog savjetovanja, Kristinu Dimitrov u odjelu za usluge revizije i računovodstvenog savjetovanja, Brunu Čurčiju na čelu tima stručnjaka za usluge povezane s kibernetičkom sigurnošću i automatizacijom poslovnih procesa i Pericu Baškarića u odjelu poslovnog savjetovanja, specijaliziranog za sektor telekomunikacija, medija i tehnologije.

S pozicije višeg poreznog menadžera u PwC-u Hrvatska, Mirna Kette dolazi na čelo tima stručnjaka koji se bavi savjetovanjem klijenata u poreznim pitanjima, s naglaskom na podršku u postupcima korporativnih preuzimanja, strukturiranjima i općenito temama koje su vezane uz oporezivanje kompanija.

Tijekom svoje dosadašnje karijere, područje Mirninog interesa i rada bilo je oporezivanje pojedinaca, učinci međunarodnih izaslanstava te savjetovanje korporacija na svim područjima poreza, uključujući i tumačenje međunarodnih propisa. S obzirom na raznolik portfelj klijenata i usluga kojima se bavila, Mirna je stekla bogato iskustvo u raznim sektorima. Kao direktor nastavit će se baviti savjetovanjem o porezu na dobit, a aktivno će sudjelovati i u mreži koja se bavi izravnim oporezivanjem unutar EU te će na taj način sa svojim klijentima podijeliti i iskustva drugih zemalja članica u smislu lokalne primjene direktiva o oporezivanju, kao i najvažnijih presuda Suda Europske unije, objavili su iz PwC-a.

“Unutar PwC-a usko ću surađivati s kolegama iz drugih odjela u PwC-u Hrvatska i inozemnih ureda iz PwC-ove mreže, kako bi klijentima pružili sveobuhvatnu uslugu, koja će u skladu s potrebama pojedinog društva, osim poreznih, uključivati i teme iz područja financija, mogućeg iskorištavanja EU fondova i drugih poticaja te poslovnog savjetovanja. Time ćemo klijentima omogućiti postizanje ne samo usklađenosti s propisima, već i uspostavljanje optimalne strukture koja će podržati njihov poslovni razvoj”, istakla je Mirna Kette.

Kristina Dimitrov ovlašteni je hrvatski revizor i dugogodišnji član međunarodne udruge ovlaštenih računovođa “Association of Chartered Certified Accountants” (FCCA member). Svoju revizijsku karijeru gradila je u kompanijama za intelektualne usluge “velike četvorke”, ali i drugim takvim kompanijama, a 2014. godine pridružila se PwC-u Hrvatska gdje je radila na poziciji višeg menadžera.

Tijekom dvadesetak godina rada, stekla je izuzetno iskustvo vođenja vrlo kompleksnih revizija koje su uključivale najznačajnija društva koja kotiraju na Zagrebačkoj burzi s vrlo zahtjevnim procedurama i izvješćivanjem. Izazovima koji su posljedica konstantnih izmjena u Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja te novih zahtjeva investicijskog okruženja Kristina pristupa metodički i strateški, a izvrsne rezultate u proteklom razdoblju ostvarila je upravo sudjelujući u kompleksnim projektima. U nadolazećim razdobljima Kristina će vrlo aktivno sudjelovati i u radu slovenskog PwC-ovog ureda, s ciljem unapređenja poslovnih procesa te podrške cjelokupnom revizorskom timu.

“Radujem se novoj odgovornosti, budućim izazovima i uspjesima te suradnji sa slovenskim uredom. Sve zasluge pripadaju i pripadat će mojim kolegama i vrhunskom timu s kojima imam čast surađivati”, istaknula je Kristina.

Bruno Čurčija dio je tima PwC-a Hrvatska od 2008. godine. Vrijedno poslovno iskustvo stjecao je radeći s klijentima u Hrvatskoj i regiji, najviše s bankama, osiguravajućim društvima, telekomima i farmaceutskom industrijom. U posljednjih nekoliko godina fokus njegova rada bio je na uslugama povezanim uz informacijsku i kibernetičku sigurnost, privatnost podataka i GDPR regulativu, dok će u narednom razdoblju naglasak njegova doprinosa kompaniji biti i na automatizaciji i robotizaciji poslovnih procesa te razvoju u domeni strojnog učenja i umjetne inteligencije.

Član je nadzornog odbora Hrvatskog instituta internih revizora te ISACA, IIA i PMI organizacija. Ovlašteni je revizor informacijskih sustava (CISA) i voditelj projekata (PMP).

“Područje kibernetičke sigurnosti uvijek je aktualno, pogotovo uzimajući u obzir nove regulative i zahtjeve poslovanja. Zajedno sa kolegama iz ureda, ali i regije sudjelovat ću u razvoju novih zanimljivih usluga u ovom području kao što su programi edukacija i treninga kroz igru (gamifikacija), upravljanje digitalnim identitetima i privilegiranim pravima pristupa i sigurnosti u oblaku. Cilj mi je istaknuti PwC kao kompaniju koja može osigurati integriran i cjelovit pristup u području informacijske i kibernetičke sigurnosti, bez obzira radi li se o tehnologiji, organizaciji ili procesima unutar organizacije. Također, fokusirat ću se na usluge iz područja automatizacije i robotike – digitalizacija i automatizacija procesa dovest će do povećanja efikasnosti i kvalitete u donošenju odluka zbog boljeg uvida u podatke kojima menadžment raspolaže”, komentirao je Bruno.

Perica Baškarić u PwC-u u jugoistočnoj Europi vodit će tim stručnjaka specijaliziran za sektor telekomunikacija, medija i tehnologije. Karijeru je započeo kao inženjer za razvoj softvera, a od 2009. godine radi kao konzultant za poslovno upravljanje. PwC-u se pridružio 2012. godine te svakodnevno pomaže velikim telekomunikacijskim, medijskim i tehnološkim kompanijama u regiji. Promaknućem na poziciju direktora u PwC-u u jugoistočnoj Europi potvrđen je kao jedan od vodećih stručnjaka u regiji za navedene industrije. U svom radu, Perica se fokusira na pitanja koja su od strateške važnosti za klijente: područja rasta koja stvaraju nove tehnologije kao što su 5G, Cloud i IoT, kreiranje vrijednosti kroz spajanja i akvizicije, kao i pozicioniranje u primarnim dijelovima poslovanja kao što su komunikacijske usluge u telekomima.

Prilikom imenovanja na poziciju direktora, naglasio je kako su sektori telekomunikacija, medija i tehnologije predvodnice promjena koje donose digitalne tehnologije i trendovi, a za uspješnu prilagodbu, tržišni sudionici trebaju razmatrati ove promjene u cijelosti. U ovom kontekstu, Perica vjeruje kako e PwC, kroz svoj vrlo široki spektar usluga i kompetencija, u mogućnosti na jedinstven način pomoći klijentima iskoristiti navedene trendove te ostvare prednosti u poslovanju.

Novoimenovana četiri direktora pridružuju se grupi direktora u kojoj su Slaven Ćurić, Darija Hikec, Slaven Kartelo, Damir Kecko, Marko Marušić, Marija Mihaljević, Marko Umićević i Mislav Slade-Šilović.