Ivana Jelec Mateja Solomun, Lea BrezarDinamična poslovna godina rezultirala je i uvođenjem noviteta u Superbrands projekt. Okupljanje nezavisnog Stručnog vijeća Superbrands 2015, koje je ocijenilo 670 brendova i po prvi puta u Hrvatskoj, ove smo godine uveli istraživanje tržišta, uz angažman istraživačke agencije Hendal, kao temelj ocjenjivanja Superbrandova od strane potrošača.

Također, u ožujku ove godine pokrenuli smo stručni magazin o kulturi brendiranja – Brend kultura za sve one koje zanima struka, priče o brandovima i njihovim dostignućima, praktični savjeti i ideje.

Uz to, kako bismo upotpunili priču o brendiranju, stvorili smo stručnjaka za brendiranje – superheroja Superbran(d)ka s kojim želimo poticati aktivnu komunikaciju s našim potrošačima. Superbran(d)ko, junak iz susjedstva, približit će se osobno našim potrošačima kako bi se Superbrands oznaka počela percipirati osobnije nego do sad.

Nakon što smo odradili dinamičnu, uspješnu poslovnu godinu, uveli novosti u poslovanje i pristali na nove izazove, ovu poslovnu godinu završili smo brand biblijom – Superbrands knjigom koja predstavlja krunu projekta te u sebi sadrži iznimne priče o stvaranju brendova i njihovom oblikovanju u percepciji potrošača i tržišta sve do danas.

Ti brendovi su: Antena Zagreb, Arena Centar, CineStar, City Center one, CRVENI NOSOVI, Di Caprio by Varteks, Dietpharm, Edward Bernays, Meggle, Mustela, Poslovni dnevnik, Pulski filmski festival, Večernji list, Žena.hr i LADO čiju smo nošnju stavili na naslovnicu knjige.

“Superbrandovi su brandovi koji se doista ističu među sebi sličnim proizvodima ili uslugama u sve većoj ponudi na tržištu i postoji razlog zbog kojeg će kupac odabrati upravo njih. Superbrandovi su godinama pažljivo gradili osobnost i jedinstvenost svoje robne marke i upravo je to ono što ih čini prepoznatljivima i ističe u odnosu na konkurenciju na danas pretrpanom tržištu”, izjavila je Vesna Sekalec, direktorica Superbrands projekta za Hrvatsku i Sloveniju.

“Moćan brend nije onaj koji ima samo dobre financijske rezultate, nego onaj koji ima visoku emocionalnu vrijednost kod potrošača. On postaje snažan, pozitivan brend, s dugoročnom lojalnošću prema potrošačima, visokoj kvaliteti i svjesnosti o imenu brenda. Tržištu su potrebni takvi jaki brendovi”, izjavio je Zoran Sazdovski, direktor Superbrands Adriatica.

Superbrands organizacija u svojih je 20 godina postojanja izgradila snažan autoritet u brendiranju čiji se temelji postavljaju i na hrvatskom tržištu. Zagrebačka agencija Dhar Media media i njezina sestrinska tvrtka Ideja vlasnici su službene licence za Superbrands Hrvatsku i Sloveniju.

“Iza nas je godina dana postizanja svijesti o neovisnom autoritetu za brending koji u Hrvatskoj djeluje, ne biste vjerovali, cijelo desetljeće. Iduće godine slavimo tu obljetnicu i u nju ćemo krenuti “skokom u dalj” i lansirati se još bliže struci, potvrditi njihovo povjerenje; priče o iznimnim brendovima i njihovim dostignućima komunicirati kroz sve naše kanale, a posebno kroz stručni magazin Brend Kulturu kako bismo potvrdili status koji ima Superbrands organizacija kao neovisni autoritet za brending”, istaknula je Lea Brezar, direktorica Dhar medie.