sladorana-zupanja-midiU županjskoj Sladorani koja posluje u sastavu grupacije Viro završena je ovogodišnja kampanja prerade šećerne repe tijekom koje je prerađeno tek 280.000 slatkoga korijena, što je za čak 50 posto manje nego prijašnjih godina, rekao je Hini izvršni direktor Sirovinske službe Sladorane Ivo Rešić.

Po njegovim riječima, ovogodišnja kampanja osim znatnog podbačaja u proizvodnji koja je ove godine bila organizirana na oko 6.000 hektara što je tek 60 posto prijašnjih proizvodnih površina, bit će upamćena i po velikim odstupanjima u prinosima i digestiji.

“Na samom početku digestije su bile odlične, ali nakon kišnog razdoblja kada je došlo do povećanja vlage, došlo je do pada digestije koja u prosjeku iznosi oko 15 posto što i nije loše, ali zabrinjava da raspon postotka digestije na pojedinim površinama od 13 do 18 posto”, kazao je Rešić dodajući kako su oscilirali i prinosi koji su se kretali između 30 do čak 80 tona po hektaru.

“Prosječan prinos u konačnici iznosi 51 tonu po hektaru, a zašto je došlo do oscilacija, istražit ćemo. Međutim, već se sada može reći kako je ove godine na vidjelo izašao značaj ulaganja i pravovremene primjene agrotehničkih mjera”, kazao je Rešić zaključivši da, ako postoje proizvođači koji su ove godine proizveli šećernu repu digestije 17 i imali prinos od 80 tona po hektaru, znači da se mogao ostvariti dobar proizvodni rezultat.

Također je kazao kako će Sladorana ove godine proizvesti značajno manje šećera od kvote kojom raspolaže te da dodijeljene kvote neće ispuniti ni jedna od tri hrvatske šećerane. Priznaje kako je prošlogodišnje smanjenje cijene za otkupljenu repu narušilo povjerenje između proizvođača i šećerane što je glavni razlog zašto je ove godine posijano manje repe nego prijašnjih godina.

U Sladorani tvrde da ugovaranje proizvodnje za 2016. godinu ide dobro te bi trebalo biti ugovoreno više od ovogodišnjih 6.000 hektara, poglavito u dijelu županjske Posavine koja prirodno gravitira Sladorani i ima tradiciju sjetve i uzgoja šećerne repe.