Naglasak ovogodišnjeg Combis 5+ događanja bio je na tehnološkim rješenjima koja tvrtkama osiguravaju zamjetno više mogućnosti za uspješno poslovanje uz niže troškove.

Sistem integrator Combis, u suradnji s tvrtkama Microsoft Hrvatska i Trend Micro organizirao je “Combis 5+” događanje na kojem su predstavljena uspješno implementirana rješenja u 2014. godini te mogućnosti za smanjenje troškova, uz poboljšanje efikasnosti i kvalitete podrške poslovanju.

“Kao i dosad, u vremenima koja dolaze nastavit ćemo raditi na rješenjima koja će tvrtkama, njihovom poslovanju i IT odjelima pružiti više, uz manji trošak. Naglasak će i dalje biti na rješenjima koja se temelje na tehnologijama koje korisnici uglavnom već posjeduju, uz sve značajnije korištenje Cloud usluga za one servise za koje će to biti primjereno”, naglasio je u uvodnom predavanju Hrvoje Dunkić, voditelj Microsoft odjela u Combisu.

Mnogo pozornosti na ovogodišnjem Combis 5+ događanju posvećeno je Microsoft Cloud uslugama, uz prezentaciju Combisove ekspertize u području Office 365 rješenja. Bilo je riječi i o novom Windows Serveru vNext i novim funkcionalnostima. A jedna od tema Combisovih stručnjaka bio je i način na koji će se “Microsoft Cloud first – Mobile first” strategija odraziti na razvoj i budućnost System Centra.

Istraživanje provedeno uoči Combis 5+ događanja pokazalo je da su poslovni ciljevi i prioriteti sudionika događanja u 2015. godini unaprijediti kvalitetu ICT infrastrukture i servisa te učinkovitost IT odjela (68,5%), zatim smanjiti operativne troškove i optimizirati investicije u ICT (50,6%) te ponuditi korisnicima nove i inovativne servise u svrhu poboljšanja podrške poslovanju (40,4%).

Na pitanje o planiranim projektima u ovoj godini, najzastupljeniji odgovori u istraživanju odnose se na migracije, nadogradnje i konsolidacije postojeće ICT infrastrukture i servisa (80,9%), potom na obnovu fizičke infrastrukture i virtualizaciju poslužitelja (57,3%) te uspostavu sustava upravljanja ICT servisima (52,8%). Ispitanici su imali opciju više mogućih odgovora.

“Rezultati istraživanja koje smo proveli jasno pokazuju utjecaj aktualnih gospodarskih zbivanja na investicije u ICT infrastrukturu. Od ponuđenog, prevladavaju projekti vezani uz obnovu fizičke infrastrukture, konsolidaciju postojećih sustava i slično, dok je i dalje značajan pritisak na smanjivanje operativnih troškova i optimizaciji investicija. Usluge koje smo razvili u Combisu, tvrtkama mogu pomoći da postignu upravo to, povećaju svoju efikasnost u više pogleda, a uz niže troškove. S druge strane, prilično je zanimljiva informacija da je gotovo jedna trećina ispitanika izabrala neki od oblika migracije u Cloud kao jedan od ključnih projekata u 2015. godini. Pratit ćemo taj trend s velikim zanimanjem”, zaključio je Dunkić.

Na ovom poludnevnom druženju predstavljena su i Microsoft rješenja za poslovnu mobilnost i načini na koje Microsoftov pristup mobilnosti u poslovanju pomaže krajnjim korisnicima da se koriste uređajima po vlastitom izboru, uz konzistentno korisničko iskustvo neovisno o odabranoj platformi.

Istovremeno, IT odjelima je pružena unificirana infrastruktura za upravljanje i isporuku aplikacija i drugih resursa.

Prezentirana su i Trend Micro rješenja koja omogućavaju sigurnu migraciju i korištenje Office 365 uz dodatnu zaštitu i kontrolu podataka. Tako Trend Micro neovisna enkripcija e-mail komunikacije omogućava da korisnički podaci ostanu privatni na Office 365 platformi, osigurava napredno skeniranje i detekciju malwarea te sprječava gubitak podataka.