informacijeske-tehnologije-u-praksi-ftd-777U vremenu globalizacije i svima dostupnih informacija, roba i usluga, kvalitetan IT sustav je onaj segment koji donosi konkurentsku prednost. Analiziramo li procese odlučivanja u velikim tvrtkama, shvatit ćemo da je danas nezamisliva bilo kakva strateška odluka koja se ne temelji na rezultatima proizašlim iz IT segmenta  

Informacijske tehnologije (IT) postale su važan segment u svim poslovnim sektorima pa tako i u području maloprodaje i industrije robe široke potrošnje, prvenstveno zbog toga što omogućavaju brži rad i obradu podataka koji su osnova za odlučivanje svih službi tvrtke.

Time osiguravaju bržu prilagodbu promjenama, što je od krucijalne važnosti za uspješno poslovanje. Dužnost IT-a je osigurati podršku poslovnom procesu tih tvrtki na najbolji mogući način kroz upotrebu dostupnih tehnologija. Ključ uspjeha je automatizirani proces koji krajnjim korisnicima omogućava brzu reakciju i na taj način štedi vrijeme i novac.

Rastući broj transakcija i interakcija, prije svega u maloprodaji i nabavi, zahtijevaju primjenu IT tehnologije koja će ublažiti opterećenje ljudskih resursa, iskoristiti sve prilike i eliminirati propuste.

Tako možemo reći da je IT segment poslovanja od dodatnog ili sporednog s vremenom postao strateški ali i marketinški poslovni segment u FMCG i retail kompanijama.

it-tehnolgije-u-praksi-bulletVeć dugo godina IT se u maloprodajnoj industriji koristi kao nezamjenjiv alat u ključnim procesima u organizaciji, pri čemu poseban smisao dobiva u procesima upravljanja zalihama i naručivanja, nabavi, podizanju profitabilnosti ciljanih robnih grupa, loyaltyju, planiranju prihoda, elektronskoj razmjeni, kao i u svakom preustroju poslovnih procesa koji za cilj ima povećanje produktivnosti.

Preskromno je reći da se radi tek o alatu, već je realnije konstatirati da IT u retail tvrtkama postaje platforma svake buduće poslovne strategije.

U vremenu globalizacije i svima dostupnih informacija, roba i usluga, kvalitetan IT sustav je onaj segment koji donosi konkurentsku prednost.

Naime, analiziramo li procese odlučivanja u velikim tvrtkama, shvatit ćemo da je danas nezamisliva bilo kakva strateška odluka koja se ne temelji na rezultatima proizašlim iz IT segmenta.

Svako promišljanje promjena ili planiranje novih poslovnih pothvata apsolutno je neizvedivo bez usluga IT-a, posebice u maloprodajnoj industriji u kojoj se marže zarade uglavnom smanjuju.

POSLUJMO NA SIGURNO
Jedan od uspješnih primjera tvrtke iz IT sektora koja se snažno profilirala u maloprodajnom segmentu je Alarm automatika koja se prvenstveno bavi tehničkom zaštitom, odnosno security i safety rješenjima.

Bazni sustavi security segmenta su video nadzor, kontrola pristupa, protuprovala i elektronička zaštita artikala od krađe, a u safety segmentu dojava požara i plina, odimljavanje i sustavi evakuacije.

it-tehnologije-u-prakis-lead01Safety sustavi su u funkciji zaštite ljudi i u načelu ih je obavezno imati u objektima u kojima se kreće velik broj ljudi, a security je trgovcima važan jer značajno utječe na smanjivanje gubitaka uzrokovanih krađama i prijevarama kupaca, dobavljača i zaposlenika.

Specijalna rješenja zaštite za maloprodaju koje implementira ovaj IT ponuđač značajno pomažu u smanjenju gubitaka čime se direktno povećava profitabilnost poslovanja.

Zaštita artikala je u svijetu najzastupljeniji način zaštite u trgovinama pa je i u Hrvatskoj sve veća potražnja za tim načinom zaštite, a Alarm automatika ih dodatno integrira s drugim sustavima zaštite npr. video nadzorom.

Safety i security sustavi koji se danas koriste baziraju se na informacijskim tehnologijama i upravo ta činjenica omogućava njihovu puno širu primjenu. Uz svoju osnovnu svrhu zaštite, informacije prikupljene sustavima tehničke zaštite koriste se i za unaprjeđivanje organizacije poslovanja, marketinga i povećanja prodaje.

Tako se sustav video nadzora, osim u funkciji prevencije krađa i identifikacije počinitelja, koristi i u funkciji brojanja kupaca i vozila te analize mjesta u prodavaonici na kojima se kupci zadržavaju (tzv. “heat mape”).

To trgovcima omogućava kvantitativnu analizu kada je u prodavaonici najviše kupaca, uspješnosti oglašavanja i drugih marketinških aktivnosti, adekvatnosti rasporeda proizvoda u prostoru, a time i povećanje prodaje (tzv. conversion rate).

Nadalje, baziranost na IT tehnologijama omogućava integraciju s poslovnim sustavima korisnika. Primjer je integracija video nadzora s POS terminalima koja omogućava pretraživanje video zapisa prema svim podacima koji su dio računa (datum, artikl, iznos, prodavač i dr.), a koja značajno smanjuje gubitke na blagajnama.

Primjena IT tehnologije omogućava integraciju različitih sustava (tehničke zaštite, POS-a, rasvjete, klimatizacije itd.), centralizaciju i upravljanje njima putem istog sučelja (na razini jednog objekta ili više dislociranih objekata).

Takva kompleksna rješenja donose i dodatne benefite u smislu ušteda na troškovima poslovanja.

“Bilježimo rast interesa kupaca, pogotovo za složenijim rješenjima koja podrazumijevaju integraciju različitih sustava (safety + security + bms), mogućnost upravljanja njima te posebno korištenje informacija prikupljenih sustavima tehničke zaštite u svrhu unapređivanja organizacije poslovanja i prodaje. Promet i prihodi Alarm automatike kontinuirano rastu, a udio prometa ostvarenog s tvrtkama koje se bave maloprodajom sve je veći”, ističe Renata Dončević, član Uprave Alarm automatike.

STRATEŠKO UPRAVLJANJE
Tvrtka DignetSoftware bavi se implementacijom poslovnog ERP softvera Microsoft Dynamics NAV i maloprodajnog softvera LS Retail u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Velikoj Britaniji, Turskoj i Bugarskoj.

DignetSoftware ima iskustvo i implementira sve funkcionalnosti poslovnog sustava Microsoft Dynamics NAV (upravljanje financijama, prodaja & marketing, nabava, skladišno poslovanje, proizvodnja, projekti, upravljanje resursima, servis, ljudski potencijali i dr.).

Ujedno ima praktično iskustvo i implementira sve tri vertikale maloprodajnog softvera LS Retail: LS Retail namijenjenu maloprodaji, LS Hospitality namijenjenu ugostiteljstvu i LS Forecourt namijenjenu benzinskim crpkama.

U okviru industrije robe široke potrošnje DignetSoftware nudi više različitih rješenja i usluga. Za poboljšanje postojećih kanala prodaje u ponudi je loyalty aplikacija na pametnom telefonu, loyalty web portal te napredne promocije, dok za uvođenje novih kanala prodaje tvrtka nudi web shop i mobilni POS.

Od ostalih rješenja tu je i automatizirano naručivanje i optimizacija zaliha (LS Replenishment).
it-tehnologije-u-praksi-ftd777“Bilježimo stalan rast potražnje za našim proizvodima i uslugama. Poslovanjem u 2015. smo izuzetno zadovoljni, a tijekom ove godine DignetSoftware krenuo je u ozbiljnije dizanje svojih tvrtki kćeri u Banja Luci i Beogradu, prebacio dio poslovanja na njih, što je izuzetno složen i naporan proces, ali konsolidirano gledano vjerujemo da ćemo poslovanjem u 2016. biti zadovoljni”, navodi Milan Komorčec, Managing Partner za prodaju i marketing.

NASTAVAK DOBRIH TRENDOVA
Tvrtka Laser Line iz Umaga nudi ERP koji je već puno puta dokazan u praksi te u koji su ugrađena najbolja poslovna iskustva njihovih korisnika.

U tvrtki ističu kako svoj proizvod usmjeravaju na veće i ozbiljne trgovačke kuće u kojima prilikom implementacije prvenstveno vode brigu o učinkovitosti poslovnih procesa, a kao svoju vrlinu ističu to što korisniku pružaju podršku i nakon implementacije.

“O tome najbolje svjedoči činjenica da imamo korisnike koji su zajedno s nama dulje od 20 godina. Posebno bih istaknuo funkcionalnosti optimizacije zaliha, automatizacije procesa u nabavi i odnosa s dobavljačima, upravljanja cijenama, elektronske razmjene dokumenata, integracije s mnogim drugim sustavima (WMS, DMS, BI i dr.), a tu je i bogati izvještajni sustav koji automatski ili na zahtjev isporučuje korisne i precizne informacije”, kaže nam Roberto Vežnaver, član Uprave Laser Linea, te dodaje kako svih ovih godina bilježe kontinuiranu potražnju za svojim proizvodima i do sada su gotovu svaku godinu obilježili barem jednim velikim projektom u maloprodajnoj industriji.

“Tako je bilo i 2015. godine, a ove smo godine posebno ponosni što smo zaključili ugovor o implementaciji ERP-a s velikom trgovačkom grupacijom koja u sastavu ima gotovo 500 maloprodajnih objekata, čime smo osigurali daljnji razvoj i rast prihoda. Kao i do sada, i ovaj veliki projekt ćemo iskoristiti za unaprjeđenje našeg ERP-a, za dobrobit svih naših klijenata”, ističe Vežnaver.

U SKLADU S VREMENOM
“Razvoj tvrtke LogIN i njezina primjena novih tehnologija odgovara suvremenim zahtjevima domaćih ali i regionalno zastupljenih maloprodajnih lanaca. Pouzdan partner, isporučitelj računalnih aplikacija i informacijske opreme danas je važan sudionik u razvoju tvrtki i optimizaciji njihovih poslovnih procesa. Osim uštede resursa i sljedivosti aktivnosti u poslovanju naših korisnika, krajnja svrha poslovnih programskih rješenja tvrtke LogIN je maksimalna podrška u kontroli poslovnih procesa i rezultata te u donošenju kratkoročnih i dugoročnih poslovnih odluka”, ističu iz ove riječke IT tvrtke.

it-tehnologije-u-prakis-lead02Posebnost poslovnih rješenja tvrtke LogIN leži u razvoju i optimizaciji integralnih poslovno-informacijskih sustava, odnosno rješenja u oblaku kao upravljačkih sustava za poslovne subjekte s područja trgovačkih i uslužnih te proizvodnih i hotelsko-ugostiteljskih djelatnosti.

Kao jedan od vodećih ERP isporučitelja u Hrvatskoj tvrtka LogIN se sa svojim dvadesetogodišnjim iskustvom u razvoju, implementaciji i održavanju kompleksnih informacijskih sustava u renomiranim, nacionalno i regionalno zastupljenim maloprodajnim tvrtkama može smatrati stručnjakom u području poslovnih programskih rješenja u FMCG industriji.

Njihova rješenja, u cijelosti bazirana na Oracle tehnologiji, proteklih godina vrlo uspješno pronalaze primjenu u svim segmentima poslovanja FMCG tvrtki: od integralnih Point-of-Sale rješenja i samoposlužnih blagajni, preko centralnog upravljanja prodajnim mjestima i nabavom do prihvata i obrade podataka u računovodstvu, financijama i području BI – poslovnog izvješćivanja.

U LogIN-u su također zadovoljni recentnim poslovanjem navodeći kako bilježe rast potražnje za svojim proizvodima i uslugama.

“Poslovanjem u 2015. vrlo smo zadovoljni, što je rezultat brzih tehnoloških promjena i implementacije novih poslovnih modela proteklih nekoliko godina. Tako smo 2008. godine među prvim domaćim IT tvrtkama razvili i hrvatskom tržištu ponudili ERP VIRGA – sustav u potpunosti temeljen na Cloud Computingu. Ove godine, povodom obilježavanja 20 godina poslovanja, na tržište smo donijeli naš najnoviji proizvod Hatch! – potpuno digitaliziranu loyalty platformu koja poslovnim korisnicima pruža cjelovit CRM, Marketing i Loyalty alat u cloudu, dok krajnjim kupcima besplatno isporučuje mobilnu Hatch! aplikaciju za pametnu kupnju”, navode iz LogIN-a.

Goran Pavlović
goran@jatrgovac.hr