Oporavak prometa u maloprodaji Europske unije

Oporavak prometa u trgovini na malo u Europskoj uniji intenziviran je u siječnju u odnosu na prethodni mjesec budući da su Europljani krenuli kupovati široku lepezu neprehrambenih proizvoda, u rasponu od namještaja i računala do odjeće i obuće, izvijestio je u četvrtak Eurostat.

trgovina-kolica-001-midi1Sezonski prilagođen obujam prometa u trgovini na malo u 28 zemalja Europske unije (EU) porastao je u siječnju za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, kada je prema revidiranim podacima Eurostata uvećan 0,3 posto. Eurozona je pak zabilježila suprotan trend, uz usporavanje rasta prometa u maloprodaji u siječnju na 0,4 posto, s revidiranih 0,6 posto u mjesecu ranije.

Najviše je na razini EU28 poskočio promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, uključujući odjeću, obuću, namještaj, lijekove, uređaje i knjige, za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je smanjen za blagih 0,1 posto. Promet na benzinskim stanicama zabilježio je ravnomjeran rast, za 0,5 posto.

U eurozoni je pak promet u maloprodaji motornih goriva znatno usporio, na 0,1 posto, s 0,8 posto u prethodnom mjesecu. U kategoriji neprehrambenih proizvoda tek je blago pojačan, na 0,7 posto, s 0,5 posto u mjesecu ranije.

Među zemljama Europske unije najviše je u siječnju na mjesečnoj razini poskočio promet u maloprodaji u Portugalu, za 5,9 posto, te u Poljskoj, za 3,4 posto i Sloveniji, za 3,0 posto. Najveći se pak smanjio u Luksemburgu, za 1,2 posto, te u Austriji i Slovačkoj, za po 1,1 posto.

Podaci za Hrvatsku označeni su kao povjerljivi.

Na godišnjoj je razini u siječnju obujam prometa u maloprodaji 28-člane Europske unije uvećan za 2,8 posto, nakon revidiranog 2,6-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

U eurozoni promet je porastao 2,0 posto, nakon revidiranog 2,1-postotnog rasta u prosincu 2015.

Pritom je u EU najviše porastao promet u maloprodaji neprehrambenih i prehrambenih proizvoda, za 3,9 odnosno 2,1 posto. U prethodnom je mjesecu uvećan 3,0 odnosno 1,7 posto.

U eurozoni je najveći rast prometa u maloprodaji zabilježen u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 3,0 posto, nakon 2,7-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Među zemljama članicama najviše je u siječnju na godišnjoj razini porastao promet u maloprodaji u Rumunjskoj, za 15,6 posto. Slijede Estonija s 8,9 i Poljska sa 7,5 posto. Pad prometa zabilježen je prema raspoloživim podacima Eurostata samo u Belgiji i Austriji, za 2,2 odnosno 0,5 posto. (SEEbiz.eu/Hina)

Prethodni članakPredsjednik Vlade Orešković s predstavnicima HUP-a
Sljedeći članakPočinje Osječki proljetni sajam