Badel 1862 značajno smanjio dobit i opozvao Glavnu skupštinu

Na domaćem tržištu, vina bilježe blagi rast od četiri posto, dok je u ostalim kategorijama pića ostvaren pad realizacije što je ponajviše uvjetovano smanjenom realnom potrošnjom

Badel 1862, proizvođač vina, alkohola i bezalkoholnih pića, u prvom je polugodištu ostvario dobit od 610.000 kuna, što je značajno manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje kada je dobit iznosila 5,25 milijuna kuna, podaci su iz nerevidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Smanjenje je, kako se navodi u pojašnjenju Uprave, isključivo uzrokovano smanjenim prihodima i visokim financijskim rashodima. Ukupni su prihodi tvrtke ostvareni u iznosu od 201,3 milijuna kuna i smanjeni su 2,3 posto. Prihodi od prodaje čine glavninu ukupnih prihoda i smanjeni su 4,4 posto, na 183,9 milijuna kuna.

Na domaćem tržištu, vina bilježe blagi rast od četiri posto, dok je u ostalim kategorijama pića ostvaren pad realizacije što je ponajviše uvjetovano smanjenom realnom potrošnjom, navode u tvrtki.

Ukupni rashodi Badela 1862 u prvom su polugodištu iznosili 200,7 milijuna kuna i prema istom prošlogodišnjem razdoblju su smanjeni neznatnih 0,008 posto. Financijski su rashodi povećani za 10,5 posto i iznose 21,2 milijuna kuna.

Troškovi poslovanja su na razini ostvarenja protekle godine i ulažu se veliki napori na restrukturiranju troškova, optimalizaciji proizvodnih i drugih poslovnih procesa, navode u tvrtki.

Ističu i kako je unatoč otežanoj likvidnosti ostvareno smanjenje kratkoročnih obveza prema bankama za 10 posto u odnosu na kraj 2008., dok su dugoročne obveze smanjene šest posto.

Inače, iz tvrtke Badel 1862 u ponedjeljak poslijepodne su izvjestili kako je Glavna skupština tvrtke koja je bila zakazana za u 12 sati, odlukom Uprave opozvana zbog proceduralnih razloga, odnosno pogreške prilikom objave dnevnog reda. “Glavna skupština društva Badel 1862 koja je bila zakazana za 31. kolovoza u 12 sati, odlukom Uprave društva opozvana je zbog proceduralnih razloga, jer je došlo do pogreške prilikom objave dnevnog reda”, navodi se u priopćenju Badela bez objašnjenja o kojim je proceduralnim razlozima, odnosno pogreškama u objavi dnevnog reda riječ.

Ističe se tek da je nova skupština zakazana za 17. listopada. (Banka)