Domaće maloprodajne tvrtke sve više i sve češće – svjesne da kupcu svaki puta kada dođe moraju ponuditi nešto novo: novu akciju, kampanju ili novi proizvod koji može na licu mjesta isprobati – prilagođavaju svoju opremu u prostoru koja postaje sve fleksibilnija omogućujući promjene u uređenju prodavaonice te izlaganje proizvoda koje kupcu treba biti intuitivno i pregledno.

Iako se maloprodajna industrija i unutar nje maloprodaja robe široke potrošnje neprestano transformira pod utjecajem napretka tehnologije, njen se primarni cilj nije nimalo promijenio – i dalje joj je misija pružiti najbolju vrijednost u lancu opskrbe i tako potrošaču omogućiti jedinstveno iskustvo kupovine. Najvažnija nit vodilja trgovcima i dizajnerima i u samom FMCG sektoru stoga jest što više se prilagoditi kupcu i za njega stvoriti unikatni i neponovljivi doživljaj.

“Kako bi takvu ideju pretvorili u stvarnost, kreirajući nove prostore potrebno je staviti kupca u središte koncepta te pokušati zadovoljiti sve njegove osjetilne razine”, tumači Anamaria Burazin, produkt dizajnerica u tvrtki Sobočan-interijeri, koja pritom dodaje kako danas atraktivni prostori ne podrazumijevaju samo regale i police, već imaju ambiciju potaknuti kupca da se među brojnim sličnim prodajnim formatima odluči baš za onog koji nudi nešto više od same kupnje.

Razliku osiguravaju sinergija boja, materijala, mirisa, ugodne rasvjete i glazbe, jasni i intuitivni raspored polica i čista prezentacija. “Domaće tvrtke potaknute inozemnim trendovima sve više prepoznaju važnost integracije interaktivnih momenata u prostoru shvaćajući da više ne mogu percipirati svaki kvadrat prostora na kojem se ne nalazi polica kao izgubljenu dobit, već kao prostor za takozvane ‘engage’ ili test zone koje pomažu prodaji nekog proizvoda ili pričaju neku priču”, dodaje ova dizajnerica te objašnjava kako su, prema njenom iskustvu, posljednjih godina maloprodajni sustavi osvijestili važnost kvalitetnog prostornog uređenja jer ono donosi bolje prodajne performanse.

Tako primjerice prodavaonice velikih formata, koje je često zaobilazilo promišljanje o ugodnoj atmosferi u prostoru i koje su više podsjećale na skladišta, sve češće usvajaju elemente ugodnijeg interijera. Maloprodajni prostori prepoznaju važnost dinamike ovakvih sustava gdje kupcu svaki puta kada dođe moraju ponuditi nešto novo, novu akciju, kampanju ili novi proizvod koji može na licu mjesta isprobati. Takvim se aktivnostima treba prilagoditi i oprema u prostoru koja treba zadovoljavati fleksibilnost, mora omogućiti promjene u rasporedu prodavaonice, a izlaganje proizvoda kupcu pritom treba biti intuitivno i pregledno.

Na pitanje kakav stil prevladava pri recentnim uređenjima ili adaptacijama prodajnih prostora, naša sugovornica naglašava kako se generalno može reći da, neovisno o njihovoj namjeni, vlada industrijski stil koji ne zaobilazi ni ostale javne ili privatne prostore: “Ogoljeni zidovi i podovi, korištenje sirovog betona, vidljive instalacije i uporaba improvizirane opreme iz drvenih dekora u nešto rustikalnijim ili grubljim varijantama u kombinaciji s metalnim konstrukcijama vidljivih varova najčešće su odrednice takvog stila.”

Kako bi tržište ipak napravilo korak naprijed a poslovni subjekti bolje iskoristili svoje prostorne i druge potencijale tu su tvrtke poput Sobočan interijera koji su temeljem svog iskustva svakako najpozvaniji da govore o trendovima u ovom segmentu poslovanja, a nama je takvo iskustvo od neprocjenjive važnosti u obradi tema. Ova međunarodno afirmirana tvrtka koja ima Ured za arhitekturu i dizajn u Zagrebu te proizvodne pogone za obradu metala, drva i pleksiglasa u Murskom Središću svojim klijentima nudi cjelovita rješenja – od razvoja i projektiranja prodajnih prostora, opreme i namještaja, do proizvodnje i montaže.

Isporučuje vrlo široku paletu proizvoda za prodajne prostore kao što su regalni sistemi, gondole, samoposlužni regali, zidni elementi, vitrine, prodajni pultevi i dr., a na domaćem su tržištu do sada ostvarili suradnju s gotovo svim vodećim maloprodajnim lancima kao što su Konzum, Mercator, INA, Intersport, TAF, Pet centar, Plodine, Metss, Ribola te Studenac za koje najčešće isporučuju rješenja po sistemu “ključ u ruke”.

LOKALNO VS. GLOBALNO
“Naši klijenti najbolje poznaju navike svojih kupaca u smislu oblika kupovine, potrebnog kapaciteta artikala, zastupljenosti pojedinih robnih kategorija i sl. Naši prijedlozi se prvotno odnose na interijer, boje, materijale i teksture, opremu u prodavaonicama i njen raspored, raspored zadanih kategorija i ostale oblikovne i doživljajne aspekte. Na temelju ulaznih podataka o kategorijama i artiklima kreiramo interijer koji zadovoljava potrebne prodajne kapacitete i funkcionalno poslovanje”, objašnjava Anamaria Burazin.

Pritom ističe da domaći klijenti na neki način ponekad žele preslikati globalne koncepte koji nemaju lokalne poveznice niti su primjenjivi u lokalnoj kulturi i navikama kupnje. U takvim primjerima savjetuje se da ipak detaljno istraže svoje primarno tržište kako bi saznali tko je u stvari njihov kupac te sukladno tome prilagodili interijer i tako si osigurali uspješno poslovanje prodavaonice. “U posljednje vrijeme u sklopu projektnog zadatka češće dobivamo kvalitetne ulazne podatke koji sadrže istraživanje tržišta, kupaca, analizu srodnih formata i konkurencije, što nam uvelike pomaže u postavljanju prvih smjernica projekta. Isto tako, nakon interveniranja u interijeru pratimo prodajne rezultate naših klijenata”, ističe dizajnerica.

Na pitanje kakve budžete tvrtke osiguravaju za uređenje prodajnih prostora ona odgovara kako je pohvalno što domaći maloprodajni lanci sve više pažnje posvećuju uređenju interijera. “Na lokalnom tržištu klijenti prate globalne i uspješno isprobane koncepte velikih maloprodajnih predvodnika. Sukladno tome, možemo reći kako su budžeti namijenjeni uređenju prodajnih prostora izdašni.

U sustavu maloprodaje polagano nestaju običaji opremanja prostora jednim tipom regala ili polica i stvara se potreba za korištenjem sve većeg broja opreme napravljene po mjeri. Ona se više prilagođava specifičnim kategorijama proizvoda i često podrazumijeva uporabu raznovrsnijih materijala”, navodi Burazin te zaključuje kako Sobočan-interijeri kao tvrtka koja oprema prodajne prostore prati taj trend i prilagođava se tržištu svjesna da personalizirana izrada po mjeri svakog kupca preuzima dominaciju nad visoko serijskom proizvodnjom tipske opreme.

TRGOVCI INVESTIRAJU
Načelom da proizvodi u trgovini trebaju biti prezentirani jednostavno i pregledno kako bi kupcima osigurali praktičnu i ugodnu kupnju vode se u trgovačkom lancu Lidl. Oni ističu kako je jedan od ključnih koncepata njihovog poslovanja na globalnoj razini svakako jednostavnost. Podsjećaju kako su posljednjih nekoliko godina intenzivno radili na modernizaciji svoje prodajne mreže, ali ujedno otvarali i nove trgovine diljem Hrvatske prema novom konceptu gradnje i uređenja.

“Naše moderne trgovine imaju veću prodajnu površinu, šire hodnike, sanitarije prilagođene presvlačenju beba i prostranija parkirna mjesta koja olakšavaju kretanje svima, a posebno majkama s djecom i osobama s invaliditetom. Više prirodnog svjetla, prozirne stropne kupole i prednja staklena stijenka značajno su promijenili izgled trgovine dok posebno opremljene komore za skladištenje voća i povrća, veća pekara i moderne prostorije za odmor djelatnika svakako još pozitivnije utječu na svakodnevicu Lidlovih zaposlenika. Kada je riječ o grijanju i rasvjeti, nove trgovine postižu još veću energetsku učinkovitost. Proizvodi su u modernim trgovinama kupcima prezentirani atraktivnije i pristupačnije, na većoj površini, a sve kako bi se kupcima omogućio lakši odabir i ugodnija kupovina. Svaka izmjena koja je napravljena unutar trgovine olakšava našim kupcima, ali i zaposlenicima, kretanje po trgovini i biranje proizvoda čime se podiže cjelokupan doživljaj kupovine”, navode iz Lidla.

Dalmatinski trgovački lanac Studenac u proljeće ove godine stekao je vlasništvo nad Istarskim supermarketima, a prema najavama iz medija, do kraja godine planira otvoriti još 30-ak prodajnih mjesta pa je samim time prava adresa za pitanje o uređenju i adaptaciji trgovina. “Paralelno otvaramo dodatne prodavaonice na novim lokacijama duž jadranske obale te preuređujemo postojeća prodajna mjesta. Do sada smo ih preuredili 60, a adaptacija prodavaonica Istarskih supermarketa počinje tijekom rujna”, poručuju iz tog lanca dodajući kako će skoro biti otvorene i prve dvije prodavaonice tog istarskog lanca pod brendom Studenac.

Pri preuređenju prodajnih mjesta prate recentne svjetske trendove, a cilj im je kreirati trgovine koje će biti prepoznatljive i s obzirom na to da kupca uvijek stavljaju na prvo mjesto, njegovim potrebama prilagođavaju i izgled interijera poslovnica. To podrazumijeva jednostavnu dostupnost, preglednost i raspored artikala te ugodni ambijent. “Unutar kompanije pomno smo radili na kreiranju novog vizualnog identiteta i promišljali o svakom detalju uređenja prodavaonica, a sve ideje finalizirali smo uz pomoć vanjskih konzultanata. Naši kupci jako pozitivno reagiraju na preuređena prodajna mjesta, nerijetko nam šalju i izražavaju pohvale. Ugodna atmosfera, prostranost, prozračnost i preglednost unutar trgovine za njih nedvosmisleno znače i bolji doživljaj kupovine”, poručuju iz Studenca.

Još jedan dalmatinski lanac, splitski Tommy, u posljednjih je godinu dana pokrenuo opsežnu obnovu svojih postojećih prodajnih mjesta, a pratila su je i otvaranja novih poslovnica. Pored širenja prodajne mreže i povećanja broja prodajnih mjesta, u ovom trgovcu kontinuirano ulažu i u modernizaciju i adaptaciju postojećih poslovnica pa su tako u protekloj godini otvorili deset novih poslovnica i istovremeno adaptirali šest postojećih, a tijekom ove godine nastavljaju približno istom dinamikom. “Prilikom uređenja i adaptacije prostora koristimo vlastite resurse i kreativna rješenja, a sve temeljeno na bazi dugogodišnjih iskustava naših zaposlenika i suradnika. Pratimo trendove i inovacije koje primjenjujemo kako bismo prostore vizualno oplemenili i modernizirali te funkcionalno poboljšali, a osnovni je cilj ugodnost prodajnog prostora i funkcionalnost za potrošače i zaposlenike”, kažu u Tommyju.

Dodaju pritom kako su u šest poslovnica postavili samoposlužne blagajne, a instaliraju i strojeve za automatsko prikupljanje ambalaže čime više nego jasno pokazuju da prate tehnološke inovacije i trendove. “Kupci prepoznaju kreativna i funkcionalna poboljšanja i uvijek pozitivno reagiraju, a naš lanac je i od prije poznat po kvalitetno osmišljenim prodajnim prostorima. Pored rasta koji je svakako važan cilj poslovanja, Tommy je uvijek značajno investirao i u razvoj poslovanja, tj. u kvalitetu na svim razinama”, navode iz ovog trgovca.

ODRŽIVOST SVE VAŽNIJA
Održivost u poslovanju sada već uistinu postaje svakodnevna tema i u našoj maloprodaji pa nova tehnološka rješenja uvelike pomažu trgovcima da ostvare svoje zacrtane ciljeve u formi ostvarenih ušteda, kreiranju boljeg iskustva kupnje i ispunjavanju zahtjeva spram zaštite okoliša. U tom kontekstu zadnjih nekoliko godina veliki su koraci naprijed napravljeni kada je riječ o automatskom prikupljanju ambalaže pa smo poslali upit na tvrtku Tomra koja je vodeći proizvođač ovog tipa strojeva na svijetu, a u Hrvatskoj su već instalirali oko 300 svojih sustava u prodavaonice sljedećih trgovaca: Tommy, Spar, Lidl, Kaufland, Konzum, Plodine, NTL, Studenac, Trgocentar, Istarski supermarketi, Mali Palit, Lorenco, Bure, Vrutak, Vibm-Cavtat, To Ivan i Plodine. Kao glavne značajke ovih sustava u Tomri ističu brze i točne inventure zaprimljene i predane ambalaže te isplaćene povratne naknade kupcu.

Također, tu je i sigurnost i kontrola u obavljanju posla ambalažom, bez mogućnosti dvostruke manipulacije ili eventualnih prijevara unutar sustava, a ne treba zanemariti niti činjenicu da se zaprimljena ambalaža preša odnosno drobi i kao takva zauzima manje skladišnog prostora. Uz to, trgovcima pripada veća manipulativna naknada kod korištenja uređaja za automatski prihvat ambalaže, a u poslovnicu u konačnicu ulazi zadovoljan kupac koji je na moderan i čist način izvršio povrat ambalaže.

“Zahvaljujući uređaju za prihvat ambalaže cijeli je proces ugodan, čist i brz, a prijem je moguće obaviti na samom ulazu u dućan bez gubljenja vremena i nepotrebnog čekanja da zaposlenik dućana dođe i preuzme ambalažu”, naglašavaju u Tomri podsjećajući kako je aparat za prihvat ambalaže prvo s čim se kupac susreće pri dolasku u dućan što ga čini jednim od bitnijih dijelova opreme. Prema njihovim riječima, cilj svakog trgovca je zaprimiti minimum onoliko ambalaže koliko je prodao budući da tada može biti siguran da se kupac vratio u njegov dućan, obavio povrat te ponovnu kupovinu.

Hrvatski trgovci imaju različite pristupe i prodajne koncepte koji ih međusobno diversificiraju, ali su svi jednoglasni u tome da se neprestano trude izboriti pozornost potrošača što poziciju fizičkih trgovina, unatoč nezaustavljivom napretku tehnologije i e-trgovine, čini u velikoj mjeri sigurnom. Iako je relativno nezahvalno predviđati događaje u ovako dinamičnom sektoru kao što je maloprodaja i industrija robe široke potrošnje, s priličnom se sigurnošću može reći kako je pred trgovinama u budućnosti prilagodba na kombinaciju digitalnog i fizičkog maloprodajnog okruženja koje će uspješno privlačiti pozornost modernih potrošača. A tu se onda ponovno trgovci i dizajneri imaju prilike razmahati i novim konceptima uređenja zainteresirati kupce. Veselimo se vidjeti što nas sve još čeka!