Od sada već davne 1999. godine stanovnici mirnog sesvetskog naselja rado navraćaju u trgovinu koja je po vlasnici dobila ime Ana. U nevelikom prostoru smjestilo se više od 1.200 artikala, no asortiman se stalno širi ovisno o potrebama i željama kupaca koje u ovoj trgovini pomno slušaju i trude se ispuniti njihove želje i potrebe.

Već pri ulasku u trgovinu mješovitom robom Ana u mirnom dijelu Sesveta osjeti se dobro raspoloženje i vedar duh. Dojam dodatno pojačava nasmijana prodavačica Vesna koja nas dočekuje optimističnom izrekom koja je ujedno i njen moto: “Iako prodajemo mnoge stvari, osmijeh je kod nas još uvijek gratis.”

I doista, smijeha u ovoj trgovini ne nedostaje. “U ovaj smo kvart prije sada već 20 godina naišli nešto privatno obaviti. I suprug, inače po struci strojarski tehničar, i ja smo baš nekako u to vrijeme ostali bez posla i razmišljali smo kako dalje. Slučaj je htio da u obilasku naselja ugledamo natpis koji je oglašavao iznajmljivanje prostora trgovine mješovitom robom. Budući da sam do tada radila također u trgovini mješovite robe, to nam se učinilo kao dobar put i čini se da nismo pogriješili”, prisjeća se Ana Babić, ponosna vlasnica ovog dućana s respektabilnim stažem. Pregovori s bivšim vlasnikom protekli su uspješno, a bračni je par Babić, uz pomoć obiteljskog kuma, prostor uspio dobiti u najam. Nije ih obeshrabrio ni dotadašnji vlasnik koji im je priznao da u šest godina od kada se bavi trgovinom nije bio na godišnjem odmoru.

“Dobro se ti još i držiš, mislila sam si tada”, iskreno priznaje Ana te uz smijeh dodaje kako je u njihovom slučaju situacija sad drugačija utoliko što ona i suprug na pravom godišnjem odmoru, onom koji bi potrajao više tjedana, nisu bili 20 godina, točno onoliko dugo koliko su ponosni vlasnici trgovine u Sesvetama. Međutim, situacija nije ni izbliza tako crna. Zahvaljujući djeci koja su u radu dućana pomagala kad je bilo najpotrebnije, ipak svake godine uspiju pobjeći barem na desetak dana.

KUPACA IMA
Priču o poslovnom putu supružnika Babić teško je ne prekidati jer u neveliki prostor dućana neprestano navraćaju kupci. “Kod nas nikada nije gužva, ali kupaca stalno ima”, skromno nam otkriva Ana dodajući kako su kod mušterija, naročito onih iz kvarta, poznati kao pouzdani dobavljač svih namirnica, posebno onih koje baš nedostaju za dovršetak nekog slasnog ručka.

U ponudi je standardni mliječni asortiman, svježe voće i povrće, suhomesnati proizvodi, kruh i drugi pekarski proizvodi, osnovne higijenske potrepštine, a odnedavno i svježe meso. “Jednom smo nabavili školski pribor. Nešto gumica, olovaka, bilježnice. Znate, sve ono što školarcu baš ustreba kad dođe kući i krene pisati domaću zadaću.

Odlučili smo ponudu istaknuti već na ulazu pa je to zapelo za oko jednom dječaku koji je sav ponosan majci ispričao da ne treba brinuti ako mu nešto fali jer teta Ana u dućanu ima sve za školu”, uz neizbježan smiješak prisjeća se Ana te dodaje kako joj je ta majka priznala da joj je na pamet najprije palo kamo to sve u dućanu zapravo stane.

Unatoč relativno skromnom raspoloživom prostoru, bračni par Babić uskoči i kada kupci traže ugljen za roštilj ili hranu za kućne ljubimce. Posebno je Ana i to sasvim zasluženo ponosna kada nam povjerava da su nekim starijim susjedima ponekad jedini izvor namirnica jer se nerijetko dogodi da im najnužnije, kao što su kruh ili mlijeko, dostave na kućni prag.

“Naši su vjerni kupci i majke male djece kojima nije uvijek spretno ‘potegnuti’ do obližnjeg diskontera”, naglašava Ana dodajući kako im se isprva činilo kako će im ta konkurencija biti prejaka. Međutim, ispostavilo se da se oni na konkurenciju uspješno nadopunjuju. A i mušterije priznaju kako se povremeno zasite velikog šopinga, akcija i gomilanja zaliha. Opet sa širokim osmijehom vlasnica dućana govori kako nije rijetko da se kupci dođu požaliti kako su im špajze već prepune proizvoda s akcija, a zalihe su ponekad tolike da više ni sami ne znaju što imaju, a što još trebaju nabaviti.

Iako je trgovina Ana po mnogočemu tipičan dućan mješovite robe starog kova i kao dobri duh bdije nad svojim sesvetskim susjedstvom, ne daju se njegove djelatnice pregaziti od vremena. Poduzetna Vesna, jedina zaposlenica uz vlasnicu Anu, prigrlila je prednosti moderne tehnologije pa tako odnedavno postojeće ali i buduće kupce vrijedno izvještava o aktualnoj ponudi putem Facebooka.

KAO DOMA
“Naša je Vesna s nama od 2014. i jako smo s njome zadovoljni. Nas dvije se preko tjedna izmjenjujemo u smjenama, a vikendom ‘uskoči’ i moj suprug kako bismo imale jedan dan odmora”, kazuje Ana dodajući kako su si suprug i ona kao vlasnici zadali da djelatnicama isplaćuju barem pristojnu plaću (koja sada iznosi 4.000 kuna) jer su uvjereni da ispod tog minimuma nema smisla ići. Drže se pravila da taj iznos moraju ispoštovati, a pritom se rado prisjećaju i bivše zaposlenice Katarine koja je također svoj trud utkala u ovu uspješnu poduzetničku priču. Osim u dućanu, suprug Zdravko nezamjenjiv je i u sektoru nabave. Zadužen je za jutarnji prihvat kruha te za odlazak u veleprodajni centar. Osim u veleprodaji, proizvode za dućan nabavljaju i od najvažnijih domaćih proizvođača jer kupci, svjedoči vlasnica Ana, najviše vole i traže domaće.

Nakupilo se s godinama u njihovih 25 kvadrata više od 1200 artikala. A nije oduvijek bilo tako, prisjeća se vlasnica, jer je bivši vlasnik pred zatvaranje već pomalo počeo odustajati od naručivanja robe. Ali, srećom po ljude iz kvarta, našli su se tu Ana i Zdravko te sada već dva desetljeća, slobodno se može reći, ispunjavaju gotovo sve njihove želje. “Što god kupci traže mi to nastojimo nabaviti. Oni znaju da se na nas mogu osloniti, da smo tu za njih i da ih uvijek slušamo. Nadamo se da će tako biti još ovu godinu ili dvije do moje odnosno suprugove mirovine”, optimistična je vlasnica Ana. Vidjevši kako njihov dućan funkcionira, s koliko entuzijazma obavljaju svoj posao, kako ljudi rado navraćaju i u dućanu rado podijele svoje brige i radosti, nipošto ne sumnjamo da trgovina Ana itekako ima budućnost.