ivica-matosevic-petar-cobankovic-nadan-vidosevic-duro-horvat-vlado-krauthakerNa osnivačkoj izbornoj skupštini Udruženja vinarstva koja se danas održala u Hrvatskoj gospodarskoj komori za predsjednika Udruženja je izabran dr. sc. Đuro Horvat iz Agrokor vina, a za potpredsjednike Ivica Matošević iz Vina Matošević, Ivan Ružić iz Kutjeva i Vlado Krauthaker iz Krauthaker d.o.o.

Za poslovnog tajnika Udruženja izabran je Igor Barbarić iz HGK, a osnovani su i Odbori za marketing, promociju i međunarodnu suradnju te Odbor za zakonodavstvo.

Udruženje vinarstva osnovano je s ciljem brendiranja Hrvatske kao vinske zemlje, razvijanja internacionalne strategije, rasta i razvoja proizvodnje, sustavnog podizanja kulture vina u Hrvatskoj (tretman vina kao strateškog proizvoda) te prilagodbe sektora zakonodavnom okviru i novim modelima financiranja u Europskoj uniji, ističu iz HGK.

Petar Čobanković, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, tom je prigodom naglasio kako je organizirano djelovanje u ovom području postojalo i ranije, no da je na tržištu došlo do značajnijih promjena pa je potreban novi pristup.

“Kvaliteta hrvatskih vina u posljednje se vrijeme rapidno popravila, a to je zasluga ne samo vinara već i vinogradara te ostale prateće infrastrukture“, rekao je Čobanković.

Podsjetio je kako je 2004. godine počelo sustavno poticanje podizanja novih vinograda, tako da sada raspolažemo s tridesetak tisuća hektara vinograda. Zbog toga je povećana proizvodnja vina, ali je recesija utjecala na smanjenje potrošnje.

Nadan Vidošević, predsjednik HGK, ustvrdio je kako je vino za naše gospodarstvo važan proizvod.

„Međutim, nužno je njegovo plansko i sustavno brendiranje. U tom pogledu HGK je već provodila određene aktivnosti, a osnivanjem ovog Udruženja ti će se napori značajno osnažiti. Pritom posebnu pozornost valja pridati afirmaciji vrhunskih vina jer mi ne možemo ponuditi velike količine vina poput, primjerice, Italije ili Francuske. Za rad Udruženja postoji veliki interes koji će HGK što učinkovitije kanalizirati i artikulirati“, rekao je Vidošević.

Godine 2009. proizvedeno je 206.437 tona grožđa te 1,424 milijuna hektolitara vina. Od siječnja do rujna 2010. najviše je vina izvezeno u Bosnu i Hercegovinu, a slijede Njemačka, Crna Gora, SAD, Austrija, Srbija, Velika Britanija, Sjeverna Irska i Slovenija.

U istom razdoblju najviše je vina uvezeno iz Makedonije, zatim iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Kosova, Slovenije, Italije, Španjolske i Njemačke.