Osobna potrošnja sudjelovala je u rastu njemačkog gospodarstva s 0,6 postotnih bodova, a poduprli su je rekordna zaposlenost, veće plaće i umjerena inflacija

Osobna potrošnja i inozemna trgovina poduprle su u 2014. rast njemačkog gospodarstva za 1,5 posto, što je najviša stopa rasta u tri godine, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci državnog statističkog ureda.

Inozemna trgovina, tradicionalni pokretač najvećeg europskog gospodarstva, također je pružila potporu gospodarskim aktivnostima, s udjelom u stopi rasta od 0,4 postotnog boda, prkoseći slabašnom rastu u Europi i krizama u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Ekonomisti ipak upozoravaju da stanje u Njemačkoj nije u 2014. bilo tako dobro kao što brojke za cijelu godinu sugeriraju.

“Pomnija analiza pokazuje da je njemačko gospodarstvo u većem dijelu godine stagniralo”, ističe Ferdinand Fichter iz ekonomskog instituta DIW.

“Zapravo je za taj dobar rezultat zaslužan tek snažan početak 2014. a i on se može pripisati blagoj zimi”, napominje Fichter.

U prvom je prošlogodišnjem tromjesečju njemačko gospodarstvo poraslo 0,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, da bi se u drugom aktivnosti smanjile a u trećem porasle za mršavih 0,1 posto, napominje Reuters.

Izvori u vladajućoj koaliciji kazali su u četvrtak za tu novinsku agenciju da vlada u Berlinu razmišlja o podizanju prognoza za 2015. na 1,5 posto, s trenutno ciljanih 1,3 posto.

“Ako Njemačka u 2015. zabilježi 1,5-postotni rast, to će postići zahvaljujući niskim cijenama nafte i slabijem euru. Njemačka hitno treba veća javna ulaganja i više poticaja za privatna ulaganja”, ističe ekonomist u Nordei Holger Sandte. (Banka.hr / Hina)