Iako je u prosincu 2012. godine očekivano trgovina na malo ostvarila rast na mjesečnoj razini (13,5% realno, odnosno 13,3% nominalno), na godišnjoj su se razini prema prvim procjenama DZS-a negativna kretanja intenzivirala, pišu analitičari Raiffeisen banke.

Promet od trgovine na malo u spomenutom je mjesecu zabilježio realan pad od 6,1% godišnje, što je nešto snažniji pad od naših očekivanja (-5,6%) i konsenzusa tržišta (-5,1%), dok je u nominalnom izrazu pad iznosio 2,0% godišnje. U zadnjem tromjesečju 2012. takoder se bilježi intenziviranje negativnih kretanja u trgovini na malo na godišnjoj razini u usporedbi s trećim tromjesečjem. Na razini cijele godine, analitičari RBA procjenjuju da je realni pad trgovine na malo iznosio 4,1% u odnosu na 2011. godinu.

“Konačno priopćenje trgovine na malo bit će objavljeno 13. veljače, a očekuje potvrdu negativnih kretanja zabilježenih tijekom cijele godine. Uz nepovoljna kretanja u realnom sektoru i na tržištu rada, smanjeni potencijal za potrošnju odražava se ne samo na padu prometa, nego i na racionalizaciji potrošnje, odnosno usmjeravanju na potrošnju osnovnih namirnica i zadovoljenju osnovnih životnih potreba, dok potrošnja trajnih i luksuznih dobara ocekivano pada”, ističu analitičari.

Oprez potrošača potvrđuje i indeks raspoloženja potrošača koji je u prosincu pao na -52,6 (s -50,3 u studenom).

U ovoj godini RBA analitičari ne očekuju oporavak trgovine na malo, iako predviđaju da će stopa rasta ipak biti blago pozitivna. Međutim, to će više biti posljedica učinka baznog razdoblja s obzirom na razmjerno visoke stope pada tijekom prošle godine, nego pozitivnih kretanja.

Preduvjet pozitivnih kretanja u potrošnji je oporavak realnog sektora i tržišta rada, a s obzirom na nepovoljna očekivanja u oba segmenta oporavak trgovine na malo će izostati, navode analitičari. (Limun.hr)