Pad maloprodaje u veljači 7,3 posto

Zbog daljnjeg pada maloprodaje uvjetovanog padom plaća, povećanjem nezaposlenosti i visokom razinom potrošačkog pesimizma, analitičari očekuju nastavak racionalne potrošnje, tj. odgode kupnje trajnih potrošnih dobara za “neka bolja vremena“

Prema preliminarnim podacima Državnog zavoda za statistiku objavljenim u četvrtak, promet u trgovini na malo u veljači nastavio je bilježiti pad na godišnjoj razini. U odnosu na veljaču 2009. maloprodaja je pala 6,9 posto, dok je realan pad iznosio 7,3 posto.

Navedeni podaci su lošiji od tržišnih očekivanja, no ipak upućuju na očekivano usporavanje pada. Naime, i u siječnju je pad prometa u trgovini na malo bio usporen s 12,1 posto, koliko je iznosio u prosincu 2009., na 9,3 posto.

Međutim, blaži pad u veljači usporedbi s prethodnih trinaest mjeseci posljedica je učinka baznog razdoblja budući da je u istom mjesecu 2009. realan pad maloprodaje iznosio 19,1 posto. Podaci su lošiji od očekivanja analitičara koji su, prema anketi Hine, procjenjivali da će u veljači pad prometa u trgovini na malo iznositi, u prosjeku, 6,4 posto.

Negativni trendovi u maloprodaji podržani su padom raspoloživog dohotka, negativnim trendovima na tržištu rada i visokom razinom potrošačkog pesimizma, navode u Info Spotu analitičari RBA. Dodaju da obzirom na činjenicu da se još uvijek ne vidi oporavak realnog sektora, ni tržište rada neće u prvoj polovici godine zabilježiti oporavak.

Nezaposlenost je najviše utjecala na pad potrošnje. U veljači je broj nezaposlenih porastao za otprilike 8.000, na 317.600, što je najviša razina u pet godina, dok je stopa nezaposlenosti skočila sa 17,7 na 18,3 posto. Sve to je utjecalo na pad raspoloživog dohotka, koji je pod pritiskom i zbog pada plaća. Prosječna neto plaća u pravnim osobama iznosila je u siječnju 5.258 kuna, što je realno 2,4 posto manje u odnosu na prosinac, dok je u odnosu na siječanj prošle godine realno pala za 2 posto.

Kao razlog slabije potrošnje, makroekonomisti navode i pesimizam potrošača, na što ukazuju podaci Hrvatske narodne banke. U veljači ove godine HNB-ovi indeksi raspoloženja, pouzdanja i očekivanja potrošača tek su neznatno bolji nego što su bili u kolovozu prošle godine, kada su pali na najniže razine od 1999. godine, od kada se provodi anketa o pouzdanju potrošača. Tako je, primjerice, indeks raspoloženja potrošača u veljači iznosio minus 48,1 bod, dok je u lanjskom kolovozu bio na minus 50 bodova.

Analitičari RBA u nastavku godine očekuju nastavak racionalne potrošnje odnosno odgode kupnje trajnih potrošnih dobara za “neka bolja vremena“. Početak oporavka trgovine na malo moguće je očekivati u drugoj polovici godine, pod pretpostavkom ostvarenja dobrih turističkih rezultata, ukidanja kriznog poreza te uz početak oporavka potrošačkog optimizma koji će biti uvjetovan oporavkom u realnom sektoru gospodarstva i zaustavljanjem negativnih trendova na tržištu rada.

Ipak, u cijeloj 2010. godini trgovina na malo zasigurno će zabilježiti negativnu stopu rasta (oko 2,8%) negativno doprinoseći BDP-u, odnosno njegovoj komponenti osobnoj potrošnji, zaključuju analitičari RBA. (zi)