Pandemija koronavirusa prouzročila je u 2020. godini najveći pad potrošnje kućanstava u Njemačkoj od 1970. godine, objavio je u ponedjeljak njemački ured za statistiku.

Potrošnja je prema cjenovno prilagođenim podacima pala pet posto, objavio je Destatis, istaknuvši da je pandemija teže pogodila potrošnju nego financijska i gospodarska kriza 2008. i 2009. godine, kada je ipak bila oslonac gospodarstvu.

Pad potrošnje zabilježen je u gotovo svim područjima, posebno u prvoj polovini godine, utvrdio je statistički ured, napomenuvši da u prvom valu zaključavanja Nijemci nisu trošili ni na željeznički ni na zračni prijevoz, niti su izlazili u restorane.

Nešto su više trošili samo na prehrambene namirnice i piće, pa je potrošnja na te namirnice u cijeloj 2020. godini porasla 6,3 posto.

U drugoj polovini godine Nijemci su bili spremniji trošiti na trajnu robu za široku potrošnju, uključujući automobile, namještaj i veće električne uređaje, pa je potrošnja porasla 7,8 posto na godišnjoj razini. U prvih šest mjeseci bila je potonula 8,5 posto.

Poticaj pojačanoj kupnji trajnih potrošačkih dobara vjerojatno je bilo i privremeno smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost, nagađa Destatis. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!