U siječnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 5,3 posto na godišnjoj razini, što je manji pad nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u siječnju nominalno pao za 0,8, a realno za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je manji pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u siječnju u odnosu na isti lanjski mjesec za 6,8 posto. Svi anketirani očekivali su pad, i to u rasponu od 4,2 do 9 posto.

Siječanj je već 11. mjesec zaredom kako potrošnja pada. No, pad je usporen u odnosu na prosinac, kada je promet u trgovini na malo skliznuo 6,1 posto.

“Oštar pad prometa u maloprodaji je očekivan, a uglavnom je posljedica negativnih kretanja na tržištu rada, odnosno pada zaposlenosti, visoke nezaposlenosti i smanjenja raspoloživog dohotka. Oporavak maloprodaje ne možemo očekivati prije nego što se oporavi tržište rada”, kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria.

I dalje očekuje racionalizaciju potrošnje građana, odnosno njihovo usmjeravanje na podmirivanje osnovnih životnih potreba te odgodu kupnje luksuznih proizvoda.

“Raspoloživi dohodak kućanstava bit će i dalje relativno nizak, pesimizam potrošača ostat će visok, a poslovno okruženje neće se poboljšati, osobito ne u prvoj polovini godine. Sve to sprječava značajniji rast trgovine na malo”, smatra Živković-Matijević.

Ove godine očekuje stagnaciju potrošnje.

“Potrošnja će u prvoj polovini godine, posebice u prvom tromjesečju, biti vrlo loša. No, tada nastupaju turistička predsezona i sezona, a očekuje se i blagi optimizam zbog ulaska u Europsku uniju. Također, zbog niske baze, u drugoj polovici ove godine više neće biti velikih padova potrošnje kao prethodnih godina”, zaključuje Živković Matijević.

Prema kalendarski prilagođenim podacima, promet od trgovine na malo u siječnju je nominalno pao za 1,4, a realno za 5,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno idućega tjedna. (H)