PBZ analize: Hoće li sniženja “spasiti” Božić?

Analitičari očekuju da će se ukupni pad prometa u trgovini na malo tijekom ove godine zadržati na razini od oko 14 posto

Snažan pad trgovine na malo, realno za 15,4 posto na godišnjoj razini, nastavljen je u Hrvatskoj i u listopadu ove godine, a analitičari Privredne banke Zagreb (PBZ) očekuju da će se ukupni pad prometa u trgovini na malo tijekom ove godine zadržati na razini od oko 14 posto, dok u prvoj polovici iduće godine očekuju nastavak pada iako po umjerenijim stopama nego u ovoj godini, a prema kraju godine vrlo blagi oporavak.

U najnovijim Tjednim analizama PBZ-a Ivana Jović navodi nekoliko razloga zbog kojih analitičare te banke nije iznenadio podatak o padu trgovine na malo za 15,4 posto u listopadu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Navodi pritom da se niski bazni efekt listopada prošle godine još uvijek nije bio toliko snažan kao što će biti u mjesecima koji slijede pa se njegov statistički utjecaj nije niti mogao u većoj mjeri odraziti na podatak za ovogodišnji listopad.

Kao neke od bitnih faktora koji su utjecali na smanjenje potrošnje stanovništva Jović ističe neplanirane izdatke s kojima su kućanstva bila suočena tijekom kolovoza, odnosno rujna – ukidanja besplatnih školskih udžbenika te smanjenje raspoloživog dohotka zbog povećanja poreznog opterećenja.

“Ne smijemo zaboraviti da je jesen, nakon završetka turističke sezone, donijela i prvi jači porast nezaposlenosti, a izostanak odlučnijih državnih protu-recesijskih mjera negativna je očekivanja na tržištu rada produžio i na gotovo cijelu iduću godinu”, naglašavaju analitičari PBZ-a.

Ističu i da je u rujnu po prvi put tijekom ove godine zabilježen pad realne neto plaće na godišnjoj razini.

Očekivanja stanovništva postala su pesimističnija, a samim tim došlo je i do odgađanja potrošnje u očekivanju “boljih vremena” bilo u vidu trgovačkih sniženja (kratki rok – blagdanska potrošnja tijekom prosinca praćena sezonskim sniženjima) bilo u vidu prvih konkretnijih znakova oporavka (srednji rok – eventualne najave ukidanja poreza solidarnosti tijekom 2010., stabilizacija tržišta rada).
Sukladno tomu, analitičari PBZ-a očekuju da će se ukupni pad prometa u trgovini na malo tijekom ove godine zadržati na dvoznamenkastoj razini od oko 14 posto, dok u idućoj godini, uslijed očekivanih negativnih kretanja na tržištu rada, u prvoj polovici godine očekuju nastavak pada, iako po umjerenijim stopama nego u ovoj godini, a prema kraju 2010. očekuju vrlo blagi oporavak potrošnje.

S obzirom na navedeno, analitičari postavljaju i pitanje je li realno očekivati dodatnih dvije milijarde kuna prihoda od PDV-a u 2010. godini?

Pritom navode podatak da su u prva dva mjeseca primjene povećane stope PDV-a (kolovoz i rujan) prihodi od PDV-a porasli za 5,3 posto u odnosu na ista dva mjeseca lani, ali i napominju da su kolovoz i rujan očekivano bila i dva mjeseca u kojima je zabilježen najmanji pad u trgovini na malo tijekom ove godine (kombinacija turističke sezone i pojačane potrošnje za novu školsku godinu).

“Iako trenutno nemamo podataka koliko je PDV-a prihodovano tijekom listopada za pretpostaviti je da se stopa rasta, sukladno ponovnom ubrzavanju pada u trgovini na malo, smanjila”, zaključuju analitičari PBZ-a. (H)