Pevex zadržava 288 mln kn dobiti radi investicijskog ciklusa i tržišnih okolnosti

Predsjednik uprave Krešimir Bubalo na skupštini je istaknuo da su "impresivni rezultati poslovanja odraz zadovoljstva i povjerenja kupaca, vrijednog rada 2.100 zaposlenika, potpore dioničara kojih je trenutno u tvrtki 440 i poslovnih partnera"

Glavna skupština Pevexa odlučila je zadržati lanjsku rekordnu dobit od 287,95 milijuna kuna, radi planiranog investicijskog ciklusa i trenutnih tržišnih okolnosti, navode u srijedu iz te kompanije.

Na glavnoj skupštini održanoj u utorak, dvotrećinskom većinom prihvaćen je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju te dobiti. Uz to, glavna skupština razmotrila je godišnja financijska izvješća za 2021. utvrđena od Uprave i Nadzornog odbora te dala razrješnice članovima Uprave i članovima Nadzornog odbora za prethodnu poslovnu godinu. Kako navode iz Pevexa, imenovan je i revizor za poslovnu 2022. godinu, tvrtka BDO Croatia d.o.o.

Predsjednik uprave Krešimir Bubalo na skupštini je istaknuo da su “impresivni rezultati poslovanja odraz zadovoljstva i povjerenja kupaca, vrijednog rada 2.100 zaposlenika, potpore dioničara kojih je trenutno u tvrtki 440 i poslovnih partnera”.

Pevex ima 20 posto tržišnog udjela, kaže se u priopćenju. Iz kompanije podsjećaju da je lani otvoren novi prodajni centar u Križevcima, rekonstruiran postojeći u Kukuljanovu i kupljen prodajni centar u Virovitici. Tako sad kompanija ima 27 prodajnih centara na ukupno 183.728 četvornih metara površine prodajnog prostora, od kojih je 12 u vlasništvu tvrtke, a kako navode, bilježe i izuzetan rast web prodaje te broja članova loyalty programa, koji je porastao na 800.000 članova i 50.000 poslovnih partnera.

U prethodnoj godini smanjili su kreditnu izloženost i iznos izdanih jamstava, a EBITDA je iznosila 430 milijuna kuna. Takva natprosječna razina poslovanja potvrđena je i za 2021. godinu bonitetnim certifikatom AAA, što je četvrta godina za redom, kaže se u priopćenju.

Ukupni prihodi kompanije porasli su lani za 11 posto, na 2,52 milijarde kuna, dok je neto dobit od gotovo 288 milijuna kuna uvećana za 44 posto.

Kako ističu iz Pevexa, zadržavanje te dobiti olakšava ostvarenje njihovih ciljeva u idućem investicijskom ciklusu putem planiranog organskog i anorganskog rasta. U tijeku je uređenje prodajnih centara u Šibeniku i Osijeku, završna faza rekonstrukcije građevine u Kukuljanovu i gradnje solarnih elektrana na svim objektima u vlasništvu tvrtke te okončanje projektne dokumentacije za izgradnju novog logističko-distributivnog centra i rekonstrukciju prodajnog centra u Virovitici.

Ističu i da su primanja njihovih zaposlenika od 2016. godine pa do konca 2021. godine povećana za 47 posto, a planirana i daljnja povećanja sukladno ostvarenju poslovnih planova.

Mali dioničari tražili isplatu dividende
Odvojeno, Udruga malih dioničara Pevexa (UDP) objavila je u srijedu priopćenje u kojem je navela da je vodstvo udruge malih dioničara uputilo ranije toj kompaniji protuprijedlog o isplati dividende u iznosu od 50 posto prošlogodišnje dobiti odnosno 10.900 kuna po dionici, no da je Uprava, za razliku od prošle godine, predložila da se sva dobit rasporedi u zadržanu dobit.

U svom priopćenju navode i da se o jamstvima u iznosu od 919 milijuna kuna, o čemu se pisalo u nekim medijima, Uprava očitovala da se taj iznos odnosi na zbroj izdanih i primljenih instrumenata osiguranja, dok je iznos izdanih instrumenata smanjen u odnosu na prethodnu godinu za 3 posto.

Neovisni revizor potvrdio je takvo objašnjenje, navodeći kako je u financijskom izvješću trebao biti iskazan iznos od 522 milijuna kuna, navode iz UDP-a.

S obzirom na to da se objašnjenje Uprave razlikuje od navoda iz financijskog izvješća, Udruga će razmotriti mogućnost podizanja tužbe za utvrđenje ništetnosti odluke o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća i odluke o upotrebi dobiti, kaže se, između ostalog, u njihovu priopćenju.

Nije jasno je li Nadzorni odbor bio upoznat sa stvarnim stanjem garancija kada je utvrdio da su izvješća sačinjena u skladu sa stanjem u poslovnim knjigama, kažu iz Udruge. Dodaju da je Uprava navela da je 98 posto garancija izdano u korist kreditnih institucija za obveze Pevexa po osnovi kreditnih aranžmana te da su sva takva sredstva izdana isključivo za obveze Pevexa i ovisnog društva Dunav logistika.

Inače, većinu u skupštini Pevexa drži vlasnik Prvog plinarskog društva Pavao Vujnovac s 36,6 posto dionica te njegov partner Mario Radić, koji zajedno sa svojom firmom Filir ima 16,38 posto, čime je njihov zajednički udjel doseže gotovo 53 posto vlasništva tvrtke.

Drugi najveći dioničar je bivši predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, koji osobno drži 8,82 posto, a njegova tvrtka Dicentra 14,40 posto. Za razliku od sadašnje uprave kojom upravljaju Vujnovac i Radić – Lovrinčević zastupa isplatu dividende, kao i izlazak tvrtke na Zagrebačku burzu, od čega bi profitirali i hrvatski mirovinski fondovi, navode iz UDP-a. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHGK predstavila vinsku brošuru i vinsku kartu
Sljedeći članakHGK i Nokia pokreću 5G Akademiju i radionice za poduzetnike