fds-fabrika-duhana-sarajevo ftdTrenutačna cijena na burzi vlasničkog udjela Federalnog ministarstva poljoprivrede u Fabrici duhana Sarajevo iznosi nešto više od 10 milijuna eura, ali Vlada FBiH ovu cijenu ne smatra realnom te od budućeg kupca očekuje više od 50 milijuna eura

Nakon što je nedavno British American Tobacco (BAT) preuzeo Tvornicu duhana Rovinj (TDR) od rovinjske Adris Grupe, još jedna velika multinacionalna kompanija nastoji se proširiti na balkanskom tržištu.

Kompanija Philip Morris zainteresirana je za preuzimanje Fabrike duhana Sarajevo (FDS), potvrđeno je portalu Klix.ba iz više neslužbenih izvora.

Predstavnici Philip Morrisa su 10. srpnja ove godine obišli tvornicu u Sarajevu kako bi se uvjerili u njene proizvodne kapacitete i mogućnosti, navodi portal. Drugi izvor, dobro upoznat s privatizacijskim procesom u Federaciji BiH, potvrdio je da su čelnici Philip Morrisa zainteresirani za državni udjel FDS-u.

“‘Philip Morris želi kupiti 39 posto vlasničkog udjela Federalnog ministarstva poljoprivrede u FDS-u, a zatim na burzi kupiti još 11 posto dionica kako bi imali većinsko i upravljačko vlasništvo”, kaže dobro upućeni sugovornik.

Trenutačna cijena na burzi vlasničkog udjela Federalnog ministarstva poljoprivrede u FDS-u iznosi 21 milijun konvertibilnih maraka ili nešto više od 10 milijuna eura.

Međutim, od ranije je poznato da Vlada FBiH ovu cijenu trenutačno ne smatra realnom te od budućeg kupca očekuje da plati najmanje 103,7 milijuna KM (više od 50 milijuna eura) za 39 posto vlasničkog udjela.

U proteklim godinama Fabrika duhana Sarajevo bilježi pad profita. Na nedavno održanoj skupštini dioničara ove kompanije usvojena je odluka o isplati dividende od 2,9 KM po dionici. Tako će Vlada FBiH inkasirati svega 1,5 milijuna KM.

Philip Morris već posjeduje tvornicu u Srbiji, u Nišu. Za sebe navode da su vodeća svjetska kompanija u duhanskoj industriji te da svoje proizvode nude na 180 tržišta širom svijeta. (banka.hr)