anuga midiU Koelnu je u subotu otvorena Anuga, najveći svjetski sajam hrane i prehrambenih proizvoda na kojem će više od 7000 izlagača iz 108 zemalja do sljedeće srijede stručnoj i širokoj publici predstavljati svoje proizvode.

Hrvatska se na sajmu koji se održava svake dvije godine predstavlja sa 16 tvrtki od kojih će najveća većina izlagati u sklopu zajedničkog štanda Hrvatske gospodarske komore.

Ovogodišnja Anuga u znaku je veganske i ekološke hrane kao i namirnica bez laktoze i glutena. Ponuda se također prilagođava sve većem broju osoba koje se ne hrane u vlastita četiri zida, a značajnu pozornost imat će i halal hrana za muslimane.

Njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt je na otvaranju upozorio da ljudi sve manje pozornosti pridaju hrani, kao i na rašireni trend bacanja hrane. Pritom se zauzeo za poboljšanje prehrane u predškolskim i školskim ustanovama.

Otvaranje najvećeg svjetskog sajma prehrambenih proizvoda popratili su prosvjedi njemačkih proizvođača mlijeka protiv rekordno niskih otkupnih cijena mlijeka.

Zemlja – partner sajma ove je godine Grčka. (liderpress.hr)