Prodajom jela od rajčice i Studene na Fešti od rajčica prikupljeno je 28.030 kn za nabavu Neurofeedback uređaja neophodnog djeci s teškoćama u razvoju u gradu Umagu. Stanovnici Umaga i brojni gosti ovog istarskog grada tako su još jednom zajedno s Podravkom potvrdili svoju humanost.

Fešta od rajčica, potvrdilo se to i na njenom 13. izdanju, najomiljenija je pučka manifestacija u Umagu i na Trg slobode privukla je nekoliko tisuća posjetitelja.

Većina od njih probala je neko od četiri jela s tjesteninom i rajčicama koje su pripremili Podravkini promotori kulinarstva u suradnji s kolegama iz Hrvatskog kuharskog saveza.

Osim gastronomskog užitka osjetili su tako i radost darivanja jer su doprinijeli zajedničkom humanitarnom projektu Grada Umaga, Turističke zajednice grada i Podravke.

Osim kupnjom tjestenine bolognese, tjestenine s rajčicama i maslinama, tjestenine s tunom i rajčicama te tjestenine s morskim plodovima i rajčicom posjetitelji su svoj doprinos mogli dati i kupnjom dviju torti od rajčica koje su pripremili slastičari iz poznate slastičarne Vila Soši Igor i Dragica Lukin.

Torte je kupila obitelj iz Njemačke zajedno s prijateljima iz Umaga za 1100 kn i odlučila ih podijeliti okupljenoj djeci što je dodatno zagrijalo ionako odličnu atmosferu na umaškom trgu.

Tu su za dobru zabavu bili zaduženi Tamburaški orkestar i Ženski vokalni sastav KUD-a Podravka, klapa Sv. Pelegrin i pjevačica Lidija Bačić te medvjedić Lino koji je u svojoj igraonici ugostio stotine mališana.

Veliko zanimanje izazvao je i izbor najveće istarske rajčice, a pobjednički primjerak “pomidora”  od čak 1415 grama uzgojila je Zora Grbac koja je nagrađena velikom košarom Podravkinih proizvoda.

Uoči Fešte od rajčica kao sastavni dio Dana rajčica održan je i stručni skup na kojemu su strani i domaći stručnjaci okupljenim proizvođačima rajčice iz cijele istarske županije predstavili najnovija iskustva u primjeni suvremenih tehnologija u uzgoju rajčice za preradu.

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese tu je još jednom potvrdio opredjeljenje grada na stvaranje uvjeta za modernizaciju prerade rajčice i poticanje proizvođača, a Mladen Milohanić iz odjela za poljoprivredu Istarske županije dao je podršku stvaranju brenda istarske rajčice.

Uručene su i nagrade najuspješnijim proizvođačima pa je tako za najviše isporučene rajčice u 2013. priznanje dobio Agroprodukt  Pula, za najveći prinos rajčice po hektaru Romano Forca, a za najveći napredak u proizvodnji Emanuele Štokovac.

“S obzirom na Podravkinu stoljetnu tradiciju prerađivanja rajčica u Umagu, organizacija “Dana rajčice” za nas je već jedan predivan, jedinstven običaj. Njime potvrđujemo društvenu odgovornost prema lokalnoj zajednici koja je izuzetno zainteresirana za unapređenje proizvodnje rajčice i nastavljanje stoljetne tradicije njene prerade u Podravkinoj tvornici Povrće u Umagu. Podravka kao kompanija tu pokazuje i veliko srce svojih zaposlenika koji s puno veselja sudjeluju u pripremi i organizaciji Dana rajčice, a ponosni smo što su to prepoznali posjetitelji Fešte i koji doista neizmjerno uživaju u spoju kulinarstva, humanosti i zabave”, izjavila je Marina Diminić Visintin, direktorica Podravkine tvornice Povrće u Umagu.