Fizički obujam poljoprivredne bruto proizvodnje u Hrvatskoj je u 2020. u odnosu na godinu prije porastao za 2,4 posto, što je rezultat rasta biljne proizvodnje, dok je stočna proizvodnja pala, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na rast ukupne poljoprivredne proizvodnje, kako navode statističari, utjecao je rast biljne proizvodnje za sedam posto. Istodobno je stočna proizvodnja smanjena za 4,1 posto.

Kod biljnih proizvoda zabilježen je rast većine proizvoda s većim udjelom u biljnoj proizvodnji – kukuruza za 5,8 posto, pšenice za 7,4 posto, soje za 8,9 posto i grožđa za 14,1 posto.

Od proizvoda koji imaju znatniji udio u stočnoj proizvodnji, svi su u 2020. zabilježili pad proizvodnje u odnosu na 2019., osim proizvodnje goveda, koja je porasla, za 1,2 posto, i proizvodnje jaja, koja je porasla za 11 posto.

U ukupnoj bruto proizvodnji u 2020. biljna proizvodnja sudjeluje sa 61,5 posto, a stočna proizvodnja s 38,5 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prošle godine prema godini prije fizički obujam poljoprivredne neto proizvodnje povećan za 2,8 posto.

Neto indeksi fizičkog obujma poljoprivredne proizvodnje izračunani su iz vrijednosti cjelokupne proizvodnje umanjene za vrijednost proizvoda upotrijebljenih za ishranu stoke. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!