VijestiZemljaPoljoprivredna zadruga Masline i vino investirala 1,2 milijuna eura

Poljoprivredna zadruga Masline i vino investirala 1,2 milijuna eura

Poljoprivredna zadruga Masline i vino, koja ima najveću ekološku plantažu maslina i drugu po veličini u Hrvatskoj, upravo dovršava investiciju u novi poslovni objekt vrijedan ukupno 1,2 milijuna eura.

maline-masVin-midiPrema riječima njezina osnivača i upravitelja Željka Uzelca, toliko je uloženo u gradnju zgrade, podruma, kušaonice i pomoćnih prostorija ukupne površine 800 metara četvornih. Sagrađen je podrum, objekt za prijem gostiju, prostor za boravak konja namijenjenih rekreaciji gostiju te još neki sadržaji.

Loza, smokva i maslina Poljoprivrednu zadrugu Masline i vino osnovalo je 2006. godine sedam zadrugara članova obitelji Bobanović i Uzelac. Zemljišni kompleks površine 52 hektara u općini Polača u Ravnim kotarima, dobiven na služnost od 50 godina, zasađen je trajnim nasadima. Podignuta je plantaža od 12.000 stabala maslina i oko 50.000 zasađenih vinovom lozom, a i plantaža od 1000 stabala kvalitetnih domaćih sorti smokve. Cjelokupna je proizvodnja ekološka.

Osim ekocertifikata koji je dobiven i uveden za sve proizvode, za maslinovo ulje uveden je certifikat halal. Objekti i oprema su dobili HACCAP i ISO standard. Dosad je u ovaj projekt ukupno investirano oko 4,5 milijuna eura. Planirani godišnji promet bi trebao iznositi oko 1,5 milijuna, a trenutačno je na 60 posto plana.

“Plantaža je stara već deset godina i polako se očekuje dosezanje punog uroda. Očekujemo veće prinose u masliniku koji zbog klimatskih uvjeta posljednje tri godine nisu bili baš zadovoljavajući, dok nam vinogradi imaju otprilike standardan urod”, kaže upravitelj zadruge Masline i vino iz Polače.

Uzelac kaže kako nema nikakvih problema s plasmanom proizvoda zadruge. Znatan dio plasira kroz mrežu poslovnih partnera tvrtke LTH Metalni lijev, kojoj je donedavno bio na čelu i čiji je savjetnik. Proizvode zadruge MasVin prodaju turističkim grupama, u sklopu turističkih objekata, a značajnu količinu plasiraju kroz prodajna mjesta DM-a, gdje zbog ograničene proizvodnje jedva zadovolje potrebe tog lanca.

Plantaža je specifična i jedinstvena u Hrvatskoj po tome što ima osigurano navodnjavanje. Navodnjavanje tla i nasada povremeno je osigurano iz obližnjeg potoka koji, doduše, ponekad presuši, a protječe cijelom dužinom terena. Osim potoka, za potrebe navodnjavanja sagrađena su tri akumulacijska bazena sa sustavom infrastrukture napajanja za svaku voćku.

“Takav sustav nema nitko u Hrvatskoj, a mislim da ga nema ni u Italiji koja je, što se tiče plantaža maslina, daleko odmaknula u odnosu na Hrvatsku”, kaže Uzelac, u poslovnim krugovima poznat po tome što je pokrenuo i uspio sagraditi tvornicu autodijelova LTH Metalni lijev u Benkovcu. Radio je u metaloprerađivačkoj industriji da bi sada investirao u poljoprivredu.

“Otplatni rok investicije kod ekološke je proizvodnje puno dulji nego kod drugih investicija u proizvodnju. Svi slični projekti traže deset do 15 godina da bi počeli održivo poslovati. U svakoj proizvodnji imate recesiju i konjunkturu, pa tako i u ekološkoj proizvodnji. Sve ukazuje na to da nama dolazi područje konjunkture jer smo uspjeli zaokružiti investiciju”, pojašnjava Uzelac.

Za planiranje poljoprivredne proizvodnje, dodaje, prijeko je potrebno izraditi vrlo složenu statistiku da bi se mogli nositi s poznatim proizvođačima u svijetu. Za naše uvjete, ističe, vrlo smo napredni, a da bismo postali prepoznatljiva destinacija, prema njegovim riječima, još bi se proizvođača trebalo uključiti u ovakav način proizvodnje. Potrebna je podrška resornih ministarstava, a perspektiva je velika i kroz ovakav način moguće je zaposliti puno ljudi.

“Naše podneblje pruža odlične uvjete za bavljenje ovim poslom. Potrebno je veliko znanje i ulaganje da bi uspjeli. Radi se, naime, o poslu u kojem se investicija sporo vraća. Angažman, strpljivost i vizija ono su što je potrebno u ovakvim projektima. Perfekcionizam, znanje i organizacija je način moga vođenja posla. Vrlo je važna kvalitetna analogija, jer se sve može izračunati i planirati. Tek ako sve izračunate, možete napredovati”, pojašnjava Željko Uzelac.

Poljoprivredna zadruga Masline i vino otkupljuje proizvode od maslina i maslinova ulja od drugih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava te ih plasira pod zajedničkim imenom, uz posebno korištenje znanja i tehnika vrhunskih stručnjaka. Proizvodi četiri mješavine maslinova ulja, a najpoznatija je ona od sedam domaćih sorti koji je jako brzo postao popularan među domaćim kupcima.

“Mogu reći da su to ulje prepoznali i na tržištima Istre i Italije, za koja kažu da su jako teška kad je riječ o plasmanu maslinova ulja i vina”, ističe Željko Uzelac, upravitelj Poljoprivredne zadruge Maline i vino iz Polače. (jutarnji.hr)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...