porez-na-maloprodaju-poljska-midiPoljski ministar financija Pawel Szalamacha najavio je da tamošnja vlada planira uvesti novi porez na promet trgovačkih lanaca.

Prema nacrtu zakona, trgovački lanci s prodajom do 300 milijuna zlota (više od 67 milijuna eura) mjesečno će plaćati 0,7 posto poreza, dok će stopa za tvrtke s prometom većim od 300 milijuna zlota iznositi 1,3 posto.

Uz to, stopa od 1,9 posto će se primjenjivati na promet ostvaren subotom, nedjeljom i blagdanima.

Poljska vlada predviđa da će novim porezom državni proračun napuniti za nove dvije milijarde zlota (447,5 milijuna eura) u 2016. godini, a taj će novac pomoći u financiranju projekata od društvenog značaja.

Mjera će osobito imati utjecaja na strane trgovce koji su prisutni u toj zemlji, poput Tesca, Carrefoura, Schwarz grupe i Jerónimo Martinsa.

Portugalski lanac Jerónimo Martins na poljskom je tržištu prisutan s diskontnim trgovinama Biedronka te je lani ostvario više od 39 milijardi zlota (8,9 milijardi eura) prometa, što čini više od 60 posto udjela u prometu cijele grupacije.

Izvori iz ove tvrtke su za jedan portugalski list rekli da je još uvijek prerano komentirati novi nacrt zakona s obzirom na to da je tek sad dostavljen uredu poljskog premijera, koji mora donijeti konačnu odluku.