Piše: Maroje Sabljić

“Obuzimao ga je poseban osjećaj, kao da lebdi u zraku, poput balona. Čuo je kako mu srce glasno tuče negdje u grlu”, ovako je britanski književnik Roald Dahl opisao trenutak u kojem jedanaestogodišnji protagonist njegove kultne dječje knjige Charlie pronađe zlatnu ulaznicu koja mu omogući posjet Tvornici čokolade i čokolatijeru Willyju Wonki. U našoj priči, tvornica čokolade je u bugarskoj Sofiji, a naš domaćin zove se Petar Stoilov, generalni direktor Nestlé Bugarska. Ja sam, naravno, Charlie.

Od “sreće” do sretnika
Iako nije najprodavanija, časopis Time ju je zbog svog pamtljivog i zabavnog imena, prepoznatljive crvene ambalaže, čitave palete inovativnih okusa, uspješnih suradnji s drugim brendovima te globalne zastupljenosti, svojevremeno proglasio najpopularnijom čokoladicom na svijetu. Radi se naravno o perjanici u ponudi konditorskih proizvoda tvrtke Nestlé, porijeklom iz Yorka u Engleskoj, a danas međunarodnom brendu koji se proizvodi u čak 16 zemalja, megapopularnoj čokoladici KitKat koja uz Smarties bombone čini okosnicu njihove ponude u tom segmentu poslovanja. Jednu od tvornica gdje se proizvode oba spomenuta brenda, u Sofiji u Bugarskoj, imali smo priliku nedavno posjetiti i posvjedočiti zašto u Nestléu nemaju “dlaku na jeziku” kada se govori o kvaliteti i sigurnosti proizvoda.

No, krenimo od početka. Otprilike 80-ak godina unazad kada je ova tvornica osnovana, 1939. godine pod znakovitim imenom “Shtastie” što na bugarskom znači – sreća!

U komunizmu je tvornica nacionalizirana, a otvaranjem tržišta početkom devedesetih godina udio od 70 posto preuzima najveći svjetski prehrambeni koncern, Nestlé, za 2,1 milijun dolara. Uz to, Nestlé preuzima i sve zatečene dugove u iznosu od 4,7 milijuna dolara te se obvezuje na reinvestiranje u modernizaciju vrijedno 6,1 milijun dolara u pet godina nakon preuzimanja. Preostalih 30 posto vlasničkog udjela ostalo je radnicima i bivšim vlasnicima. Ne tako davno, krajem 2021. godine, u tvornicu je uloženo dodatnih 10 milijuna eura čime je otvoreno 75 novih radnih mjesta. Tvornica danas zapošljava 630 djelatnika, a u njoj se godišnje proizvede gotovo 19 tisuća tona slatkiša koji se plasiraju na 34 tržišta u svijetu, uključujući i naše.

Stroga kontrola bez dlake na jeziku
“Kako je strašna, čudesna bila ta zgrada! Na ulazu je imala golema željezna vrata, bila je okružena visokim zidom i dim je kuljao iz njenih dimnjaka i čudna buka čula se duboko iz njene nutrine. A oko zidova, pola kilometra unaokolo, u svim smjerovima, u zraku se osjećao težak, gust miris rastopljene čokolade”, opisao je maleni Charlie Wonkinu Tvornicu čokolade. Neću pogriješiti ako upravo ovako opišem Nestléovu tvornicu. Pogotovo dobro ovdje “sjeda” posljednja rečenica. Ne samo da je uz najveću dozu profesionalizma teško odoljeti mirisu čokolade koji navire iza svakog tvorničkog hodnika, nego smo se dobrano načekali prije nego što smo ugledali prvu tablu čokolade.

Iz iskustva mogu reći da svaka tvornica u prehrambenoj industriji drži visoke kriterije kada je u pitanju sigurnost hrane, no u ovoj su očito otišli korak dalje. Svaki “kuščić moga tila” morao je biti zaštićen. Pogotovo dijelovi koji imaju dlake. Zaštitna oprema podrazumijevala je kapuljaču koja pokriva glavu i vrat, zaštitnu mrežicu za lice za nas bradonje te slušalice za zaštitu od buke. Ovaj makeover bio je tek početak jer je uslijedila temeljita dezinfekcija ruku, ali i dezinfekcija posebne radničke obuće koju smo novu netom izvađenu iz kutije nazuli na noge. Ako sam već imao bradu, prava je sreća da sam to jutro zaboravio nalakirati nokte pa uz sve nisam morao nositi i zaštitne rukavice. Usprkos tome što su mi ruke bile slobodne za neometano dodirivanje, nisam ih smio koristiti, ali ni konzumirati čokolade u prostoru tvornice.

Da nas je netko sreo tek u pogonu u kojemu se proizvode Smarties bomboni, rekao bi da smo dotaknuli i kušali sve što se dotaknuti i kušati može. Naime, prilikom prelaska iz proizvodnog dijela KitKat čokoladica prema onome gdje se nalaze Smarties bomboni, preodjenuli smo se u novu i čistu zaštitnu odjeću i kutu. Dodatna provjera napravljena je rolom za skidanje nevidljivih čestica.

Možda nevidljivih čestica čežnje za nekom od KitKat čokoladica sa svih traka. Ili ako bih bio nešto ozbiljniji, kazao bih da je rola dodatan alat zaštite da slučajno kakva neželjena tvar iz jednog proizvoda ne bi preselila u drugi budući da djelić KitKatovog asortimana iz prethodnog pogona sadrži kikiriki na koji je dio ljudi alergičan.

Ono na što smo pak svi alergični je nečija dlaka u našoj hrani pojavu čega su u ovoj tvornici, zahvaljujući spomenutim mjerama, sveli na minimum. Vodeći se onom starom da se “dogodi i najboljima”, povremena dlačica uspije se provući. Od 19 tisuća tona čokoladnih proizvoda koji se godišnje proizvedu u ovoj tvornici, svega desetak njih (komada, ne tisuća!) obogaćeno je slučajnom dlačicom. Pa to im baš možemo i oprostiti, zar ne?

Fokus na održivost
Kako smo doznali od Petra Stoilova, generalnog direktora Nestlé Bugarska, ujedno i našeg domaćina, dlake u hrani nisu jedina stvar koja se nastoji svesti na minimum. Kompanija ima ambiciozan cilj postizanja nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine te prelaskom na papirnatu ambalažu maksimalno smanjiti potrošnju PET ambalaže. Tako će, baš kao što je to već slučaj sa Smarties bombonima u zadnje dvije godine, svaka KitKat čokoladica do 2025. umjesto u PET biti pakirana u ambalaži od reciklirajućeg papira.

Kako bi se krug zatvorio, a zbog rasta potrošnje papira, Nestlé se obvezao na sadnju 20 milijuna stabala svake godine. Inicijativa je već implementirana u Hrvatskoj kada je u travnju, u suradnji s Parkom prirode Lonjsko polje i Projektom O2, posađeno 115 sadnica hrasta lužnjaka.

Pitanje održivosti u ovoj kompaniji nije ograničeno samo na proizvodnju. Naime i konzumacija mora biti na tom tragu pa nam tako na hrvatsko tržište uskoro stiže veganski KitKat koji će umjesto mlijeka životinjskog porijekla sadržavati ono biljnog.

“Uz izniman fokus na održivost u svemu što radimo, od prilagodljivosti okruženju koje se stalno mijenja te učinkovitosti i optimizacije za postizanje još više rezultata s manje ili jednakim resursima, naš je cilj i dalje potrošačima pružiti proizvode vrhunske kvalitete s poboljšanim nutritivnim vrijednostima koji pridonose ljudskom zdravlju i dobrobiti planeta”, zaključio je naš posjet tvornici, Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, BiH te Sloveniju.

Da ovu reportažu završim u revijalnom tonu, jedino što bi bilo savršenije od iskustva posjeta Nestléovoj tvornici čokolade i degustaciji KitKatovih pločica te šarenih Smarties bombona, bio bi ovaj citat iz Dahlove knjige: Znaš, dragi moj dječače, odlučio sam da ti poklonim cijelu tvornicu. Čim budeš dovoljno odrastao da možeš upravljati njome, čitava će tvornica postati tvoja…

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!