potrosacka-kosarica-midiZbog potvrde premijera Zorana Milanovića da će se podizati stopa PDV-a građani očekuju skuplju struju, plin i prijevoz, što će im dodatno zagorčati život.

A na policama trgovačkih lanaca već su skuplji deseci Dukatovih, Vindijinih i Kraševih proizvoda, od mliječnih namaza, maslaca, sireva i jogurta do keksa i čokolada, piše Večernji list.

Skuplja su i piva Zagrebačke i Karlovačke pivovare, a po cjenicima koji su dostavljeni trgovcima, od veljače će rasti i cijene deterdženata, sredstava za čišćenje, higijenskih proizvoda i kozmetike Henkela, P&G-a i Beiersdorfa – Ariela, Lenora, Solee, Old Spicea, Gillettea, Nivee, Tidea…

Kraševe slastice u prosjeku poskupljuju četiri do 10%, linija Čoksa za 10%, mliječna čokolada Dorina za 5,1%, Bajadera od 200 grama 8%, keksi Petit Beurre 12%, doznaje se od nekih trgovaca, dok je kakao prah skuplji i 30%.

Dukatovi su proizvodi, osim trajnog mlijeka, od kraja prosinca u pravilu skuplji do 5% (Ribanac od 40 g i za 5,47%). Vindijina mlijeka skuplja su u prosjeku 1,5%, jogurti 3%, većina piva do 6%, dok Fa, Solea, Syoss, Palette i Gliss u veljači poskupljuju uglavnom 5 do 10%, a deterdženti Ariel, Tide ili Dreft te šamponi poput Pantena između 2 i 8%, što je drugi puta od rujna, kad je poskupio i niz sličnih proizvoda.

Ariel White Flower od četiri kilograma u dva je navrata tako poskupio ukupno 17,5% u veleprodaji, sa 61,16 na 71,87 kuna.

– U vrijeme sve veće nezaposlenosti i potrošačkog pesimizma to može značiti samo još oprezniju i ciljanu kupnju te veću orijentaciju na privatne marke trgovaca – upozorava Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Savjetuje trgovcima da poskupljenja radije mudro amortiziraju prema unutra, to više što se ne događa ništa što bi opravdalo trenutačna poskupljenja.

Potrošnja je možda zbog kreditne prezaduženosti građana daleko manja nego je prikazuju statistike, pa Sever očekuje od nove Vlade da to rješava, kao i da se pojača nadzor uvoza hrane na granicama. FAO je izvijestio kako je zbog oštrog pada cijena žitarica, šećera i ulja te usporavanja potražnje i jačeg dolara indeks cijena hrane u svijetu u prosincu pao 2,4%. (Vecernji.hr)