Potrošnja Britanaca u 2017. pala prvi put u pet godina

Potrošnja Britanaca u prošloj godini smanjena je prvi put od 2012. godine, čemu je među ostalim pridonijelo stezanje remena i u blagdanskoj potrošnji tijekom prosinca, pokazali su podaci kartičarske tvrtke Visa.

Visa je objavila da je osobna potrošnja u Britaniji, korigirana za inflaciju, u 2017. godini smanjena za 0,3 posto. Pad je zabilježen prvi puta od 2012. godine.

“Takav rezultat predstavlja promjenu trenda iz prethodne četiri godine tijekom kojih je osobna potrošnja u prosjeku godišnje rasla po stopi od 1,7 posto”, kazao je glavni komercijalni direktor Vise Mark Antipof.

Samo u prosincu potrošnja je smanjena za jedan posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, smanjivši se također prvi puta u pet godina i zrcaleći pritisak na dohotke kućanstava izazvan najsnažnijom inflacijom u Britaniji u proteklih gotovo šest godina, pojasnili su u kartičarskoj tvrtki.

Dio inflacijskih pritisaka povezan sa slabljenjem funte nakon britanskog referenduma u lipnju 2016. godine o izlasku zemlje iz Europske unije u ovoj će godini vjerojatno popustiti, no sveobuhvatni oporavak nije vjerojatan s obzirom na šire probleme povezane sa slabim rastom plaća i neizvjesnostima vezanim uz Brexit, objavila je Visa u priopćenju.

Visine debitne i kreditne kartice koriste se za trećinu plaćanja u Britaniji, podsjeća Reuters.

Visini podaci temelje se na potrošnji putem kartica prilagođenoj za inflaciju, te na broju kartica u opticaju i na dugoročnom padu gotovinskih plaćanja. (Hina)