Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u ožujku je pao na mjesečnoj razini, dok je na godišnjoj razini realno porastao za 5,7 posto, čime se nastavlja kontinuirani rast potrošnje već 55. mjesec za redom, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema podacima DZS-a, ukupan sezonski i kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo što su ga u ožujku ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, na mjesečnoj je razini, u odnosu na veljaču, realno pao za 1,8 posto.

Na godišnjoj razini, pak, nastavljen je rekordni pozitivni trend rasta maloprodaje, koji traje od rujna 2014. godine, iako je realan rast u ožujku usporio u odnosu na veljaču.

U ožujku ove u odnosu na isti mjesec prošle godine potrošnja je, prema kalendarski prilagođenim podacima, realno porasla za 5,7 posto, a nakon što je u veljači zabilježen rast od 8,7 posto, što je bila najviša stopa rasta još od kolovoza 2007. godine.

Na godišnjoj je razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 2,7 posto, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 9,9 posto.

Prema izvornim neprilagođenim indeksima u ožujku ove godine je promet od trgovine na malo nominalno porastao za 3,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, pri čemu je nominalni rast zabilježen u sedam od deset trgovačkih struka.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u ožujku ove u odnosu na isti mjesec prošle godine imala su motorna goriva i maziva s porastom prometa za 13,2 posto, te audio i video oprema, željezna roba, boje, staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo, s porastom prometa za 18,2 posto. Motorna goriva i maziva u ukupnom prometu trgovine na malo imaju udio, od 17,7 posto, dok audio i video oprema, željezne robe itd. imaju udio od 9,3 posto.

Najveći udio u ukupnoj maloprodaji imaju nespecijalizirane prodavaonice pretežito živežnim namirnicima, 35,6 posto, a ta trgovačka struka u ožujku ove godine bilježi nominalni pad prodaje za 4,4 posto u odnosu na ožujak prošle godine.

Rast maloprodaje u prvom tromjesečju za 6,2 posto
Podaci DZS-a za prvo tromjesečje ove godine pokazuju da je promet od trgovine na malo, prema kalendarski prilagođenim indeksima, realno porastao za 6,2 posto u odnosu na prvi kvartal 2018. godine.

Prema izvornim neprilagođenim indeksima, promet od trgovine na malo je u prvom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine bio nominalno viši za 5,3 posto.

Pritom, prema izvornim indeksima, devet od ukupno deset trgovačkih struka bilježi nominalne poraste prometa od trgovine na malo.

Tako je u najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama u prvom tromjesečju ove u odnosu prema istom lanjskom razdoblju promet nominalno porastao za 1,2 posto, dok se snažniji rast, za 9,5 posto, bilježi u maloprodaji motornih goriva i maziva.

Nekoliko je trgovačkih struka u prvom kvartalu ove u odnosu na prvi kvartal prošle godine zabilježilo nominalne poraste prometa za više od deset posto – audio i video oprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo za 14,3 posto, motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi za 10,4 posto, ostale nespecijalizirane prodavaonice za 10 posto.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) očekuju nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta trgovine na malo.

“I u mjesecima pred nama, na potrošnju kućanstava kao najvažnijeg čimbenika rasta trgovine, pozitivno će utjecati rast raspoloživog dohotka (uslijed poreznih izmjena, daljnjeg pada nezaposlenosti i nešto skromnijeg rasta zaposlenosti, pritiska na rast plaća, potisnutih inflatornih pritisaka i okruženja niskih kamatnih stopa), povoljna kretanja u turizmu (polovica smještajnih kapaciteta odnosi se na privatni smještaj), rast potrošačkog optimizma, kao i poboljšanja na tržištu rada. Stoga, i u do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta trgovine na malo”, ističu analitičari RBA u osvrtu na najnovije podatke službene statistike. (Hina)