U Hrvatskoj je u listopadu promet u trgovini na malo realno porastao za 0,3 posto na godišnjoj razini, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS), potvrdivši time svoju prvu procjenu. To je već treći mjesec zaredom kako potrošnja raste, ali sporije nego u rujnu.

To je sporiji rast u odnosu na rujan, kada je potrošnja porasla 1,4 posto. Ipak, to je već treći mjesec zaredom kako potrošnja raste.

Nakon oštrog pada u srpnju, u kolovozu je promet u trgovini na malo porastao 0,3, a u rujnu već spomenutih 1,4 posto na godišnjoj razini.

Gledano po djelatnosti, najveći realni rast prometa zabilježen je u listopadu na godišnjoj razini u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, izuzev trgovine motornim gorivima, i to za 2,5 posto. Slijedi trgovina na malo osim specijalizirane trgovine motornim gorivima i mazivima, s porastom od 1,6 posto. Pad prometa u maloprodaji jedino je zabilježen u ostalim djelatnostima, i to za 0,1 posto.

Kako ističu analitičari, listopadski podaci potvrđuju očekivanja da je trgovina na malo dosegnula svoje minimalne razine te da se kreće na otprilike 17 posto nižoj razini u usporedbi s pretkriznom 2008., uz slabe potencijale za značajniji oporavak, jer je on uvelike ovisan o kretanjima na tržištu rada. (Banka.hr / Hina)