HGK-ostaje-bez-55-milijuna-kuna_ca_largePokazatelj pouzdanja potrošača na razini Europske unije u svibnju ove godine iznosio je -4 i bio je nepovoljniji u odnosu na travanj (-2,2).

Ipak, svibanjski podatak umjereno je povoljniji u odnosu na isti mjesec lani (-4,1) te znatno povoljniji u odnosu na svibanj 2013. godine (-20,2).

U dosadašnjem dijelu godine, odnosno u prvih pet mjeseci, prosječni je pokazatelj  također povoljniji u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pouzdanje potrošača u Europskoj uniji promatra se putem anketa koje se provode u svakoj od zemalja EU na nacionalnoj razini, a rezultate objavljuje Europska komisija.

Nominalni uzorak za navedenu anketu na razini Europske unije je 40.000 ispitanika (za Hrvatsku 1.000), no efektivno je ta brojka obično manja za 20 – 35%. Pokazatelj pouzdanja potrošača jest broj koji predstavlja razliku postotka pozitivnih i negativnih odgovora.

Promatrano po zemljama, podaci su dostupni za prva četiri mjeseca i u većini zemalja Europske unije pokazuju povoljnija kretanja potrošačkog pouzdanja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je pokazatelj nepovoljniji u Belgiji, Bugarskoj, Estoniji, Grčkoj, Mađarskoj, Austriji i na Malti.

Povoljniji pokazatelj pouzdanja na razini Europske unije strukturno je, kad je riječ o svim stavkama koje ankete ispituju, rezultat poboljšanja, iako kod nekih stavki i dalje prevladavaju negativni odgovori (npr. financijska situacija u kućanstvu i općenita gospodarska situacija u posljednjih 12 mjeseci te očekivanja u vezi većih kupovina na razini kućanstva u sljedećih 12 mjeseci).