Podaci o ranim površinama najvažnijih usjeva pokazuju da je ove godine pšenice zasijano na istim površinama kao i lani, najznačajni porast bilježe površine zasijane suncokretom i sojom, dok je pad zabilježen kod šećerne repe. Pšenica je zasijana na 140 tisuća hektara, odnosno na istoj površini kao i u godini prije, pokazuju rane procjene površina važnijih usjeva u 2020. godini koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Procjene pokazuju da su površine zasijane sojom povećane 5,1 posto, na 82 tisuće hektara, pod suncokretom za 5,6 posto, na 38 tisuća hektara te pod uljanom repicom za 4,9 posto, na 43 tisuće hektara. Za 0,8 posto, na 258 tisuća hektara su povećane površine pod kukuruzom, dok se površine pod krumpirom nisu mijenjale i iznose devet tisuća hektara.

Istodobno je šećerne repe zasijano na 8,3 posto manjoj površini nego lani, odnosno na 11 tisuća hektara. “Uzrok smanjenoj zasijanoj površini šećerne repe su loše vremenske prilike i manja otkupna cijena”, objašnjavaju statističari. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!