Potrošači su sve spremniji platiti više za premium proizvode, a ako tome dodamo i mogućnosti raznih kombinacija okusa, te mogućnost inventivnih pakiranja s obzirom da se praline često poklanjaju, prostora za proširivanjem baze potrošača u ovoj kategoriji zasigurno ima

Nekoliko je verzija priča o tome kako su praline u stvari nastale, ali zajednički je subjekt svih priča izvjesni kuhar koji je osmislio posebnu slasticu za svog gazdu tako što je bademe ubacio u karamelizirani šećer. Od tada su praline evoluirale u pomno osmišljene čokoladne bombone s raznim punjenjima koji nas uvijek potiču da nakon zadnje uzmemo još jednu, pa još jednu…

Kombinacija je uistinu mnogo i svakodnevno se smišljaju nove pri čemu je umijeće pripreme pralina postala visoko cijenjena vještina, kako kod profesionalaca, tako i kod amatera.

Gotovo da nema kuharske blogerice koja nema svoj autentični recept, s originalnim dodatkom i posebnom tehnikom koji njene praline čine najboljima. Tako ćete i na svakom sajmu hrane ili domaćih proizvoda zasigurno pronaći barem nekoliko proizvođača ovih malih čokoladnih užitaka. Kod nas je za kutijicu pralina uvriježen naziv bombonijera.

Meni osobno najdraže su one koje na dnu kutije imaju presjek nanizanih bombona po čemu određujem redoslijed kojim ću ih jesti, no sigurna sam da ima i onih kojima je draže zagristi i biti iznenađen kombinacijom okusa pa preskaču pogledati prikaz na dnu.

Ove maštovite varijante čokoladnih bombona neizostavan su dio svake proslave i čest poklon za razne prigode od rođendana, blagdana pa do Valentinova.

POKAZATELJ USPJEHA
U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju pralina i brendove unutar nje, a podaci se analiziraju u pogledu demografije, životnog stila potrošača te njihovih kupovnih navika.

Marketinški pokazatelji su važni za uspješno vođenje brenda kroz sliku stanja brenda i ranog uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovini 2013. godine.

Oko polovice populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine konzumira praline pri čemu je zamjetan blagi trend rasta korištenja kategorije od 2009. godine od kada se kategorija prati u okviru BRANDpuls-a.

Među većim korisnicima pralina (oni koji praline konzumiraju barem 2-3 puta mjesečno), više je žena nego muškaraca i to u dobi od 15 do 29 godina. Češće od prosjeka populacije ovi korisnici su visokoobrazovani i žive u Zagrebu i okolici te Istri, Sjevernom hrvatskom primorju i Gorskom kotaru.

Također, ukupna primanja kućanstva su im između 7000 i 9000 kn. Zanimljivo je da čak 80% većih potrošača pralina smatra da su praline dobar poklon. Oko polovine njih konzumiraju praline samo u posebnim prilikama te radije jedu čokolade. Za usporedbu, samo 2% ovih korisnika konzumira praline svakodnevno, dok ih 15% svakodnevno konzumira čokoladu. Više od polovine ih preferira praline s punjenjem.

Podaci pokazuju da se praline smatraju nečim posebnim, skoro ekskluzivnim, čime ćemo se počastiti u posebnim trenucima. Također, među većim potrošačima pralina zamijećena je relativno niža razina važnosti brenda prilikom odabira proizvoda.

Oko 40% većih potrošača pralina izjasnilo se da im je jako važan brend prilikom odabira iz čega se može zaključiti da relativno lako prelaze s jednog na drugi brend. U svakom slučaju možemo konstatirati kako potrošačima sigurno nije lako odabrati omiljenu pralinu među svim različitim okusima i kombinacijama.

Vodeći brend u kategoriji pralina je Bajadera, koju koristi oko 1/3 populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine.

Drugi brend u kategoriji je Raffaello, kojeg koristi 23% populacije te ga prati Ferrero Rocher s istom razinom korištenja. S obzirom na to da kategoriju koristi oko 50% populacije, razine svih indikatora piramide su nešto niže.

USPOREDBA BRENDOVA
Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.), dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore.

BRANDscore uspoređuje brendove unutar kategorije ledenih pralina i pokazatelj je snage na tržištu. Promatranje cjelokupnog uspjeha brenda na tržištu je osobito vrijedno u situacijama kada brendovi na određenom marketinškom pokazatelju postižu vrlo slične vrijednosti pa se tek uzimanjem u obzir svih pokazatelja može dobiti prava slika stanja snage na tržištu.

Prema BRANDscore-u Bajadera je vodeći brend u kategoriji pralina u Hrvatskoj. Svoju poziciju može zahvaliti visokim vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima.

U ovom slučaju Ferrero Rocher je drugi brend u kategoriji uzimajući u obzir sveobuhvatnu snagu brenda, a slijedi ga Raffaello.

Ferrero Rocher ostvaruje veće vrijednosti na brend indikatorima primarnog korištenja i lojalnosti pa stoga ostvaruje nešto viši BRANDscore od Raffaella.

Svjetski trendovi pokazuju da s porastom svijesti o zdravlju raste i potražnja za tamnom čokoladom te su potrošači orijentirani zdravlju spremni platiti više za premium proizvode.

Ako tome dodamo i mogućnosti raznih kombinacija okusa, te mogućnost inventivnih pakiranja s obzirom da se praline često poklanjaju, prostora za proširivanjem baze potrošača u ovoj kategoriji zasigurno ima.

Karla Kovač
Research Executive