Zajednica proizvođača i veletrgovaca sredstvima za pranje, čišćenje i kozmetiku koja djeluje u okviru Sektora za industriju pri Hrvatskoj gospodarskoj komori predstavila je na konferenciji za medije, održanoj 13. veljače 2014. godine u Zagrebu, rezultate istraživanja o navikama kupnje deterdženata za pranje rublja.

Kako je rečeno, potrošači još uvijek veliku pozornost poklanjaju tome koliko litara ili kilograma određeno pakiranje ima, a manje braćaju pažnju na washload ikonicu koja sugerira na broj pranja koje konkretno pakiranje omogućuje.

Istraživanje koje je proveo GfK u Mađarskoj analiziralo je navike žena kupaca u Budimpešti tijekom kupovine deterdženta koristeći najmoderniju tehnologiju, točnije eye-tracking kameru. Zabilježeni pokret oka potrošača pokazao je da, iako svjesno uspoređuju informacije na pakiranjima deterdženata, samo je njih 45% svjesno postojanja washload ikone.

Uočeno je i da značenje ikone nije bilo poznato većini potrošača te da ono nije bilo korišteno kao podloga za odlučivanje o kupovini. Svi sudionici u istraživanju, koji su uspoređivali različite oblike deterdženata, odluku o kupovini donosili su na temelju odnosa cijene deterdženta po kilogramu ili cijene po litri proizvoda.

Istraživanje je predstavila Andrea Földvári iz GfK Mađarska, a o rezultatima i stanju na hrvatskom tržištu govorili su Srđan Lisac, zamjenik predsjednice Zajednice proizvođača i veletrgovaca sredstvima za pranje, čišćenje i kozmetiku pri HGK te član Uprave tvrtke P&G za Hrvatsku, i Helena Grahovac, direktorica poslovnog sektora proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu tvrtke Henkel za regiju Adria.

Prezentaciju je moderirala poznata voditeljica Danijela Trbović.