Grupacija proizvođača piva u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te zajedno s Konzumom i Tiskom u kampanji protiv zloupotrebe alkohola s posebnim naglaskom na maloljetne osobe

Na konferenciji za novinare u Novinarskom domu u Zagrebu predstavljena je kampanja odgovornog konzumiranja alkohola koju Grupacija proizvođača piva, slada i hmelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva zdravlja, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Konzumom i Tiskom.

Ova zajednička kampanja nastala je s ciljem educiranja javnosti o problemima vezanima uz maloljetničku zloupotrebu alkohola te podizanja svijesti o važnosti poštovanja zakonom određene dobne granice za prodaju alkohola.

Na događanju  o glavnim ciljevima i aktivnostima kampanje govorili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Tamara Poljičanin, direktor marketinga i razvoja Tiska Josip Grgić, direktor poslovnog područja tradinga i category managementa Konzuma Jure Radoš te predsjednik Grupacije piva, slada i hmelja pri HGK-u Pero Ivanković.

Zbog mnogobrojnih i ozbiljnih problema koji nastaju kada maloljetnici zloupotrebljavaju alkohol, uz isticanje glavnih ciljeva kampanje, predstavljena je i edukacijska brošura “Razgovarajmo s mladima o opasnostima zloupotrebe alkohola”.

Edukacijska brošura, nastala u suradnji i uz pomoć stručnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Agencije za obrazovanje, jasno komunicira sve negativne aspekte maloljetničke konzumacije alkohola – od zakonskih i zdravstvenih do socijalnih, s posebnim naglaskom na prepoznavanje i prevenciju maloljetničkog opijanja.

Uz to što upozorava na sve navedene opasnosti, zamišljena je i kao dodatni alat namijenjen nastavnicima tijekom razgovora s učenicima na temu zloupotrebe alkohola. Kako bi se ova brošura učinila dostupnom i široj javnosti, može se preuzeti na službenoj internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na konferenciji su najavljene i aktivnosti koje će se, s ciljem podizanja svijesti o važnosti poštovanja dobne granice za prodaju alkohola, odvijati na prodajnim mjestima partnera kampanje.

U sklopu društveno odgovornog poslovanja Konzuma i Tiska, suradnja će obuhvatiti isticanje plakata koji jasno komuniciraju stav partnera projekta, oponašajući formu certifikata kojim se deklarativno ističe poštovanje zakonske dobne granice prodaje alkoholnih pića. Također, zaposlenici Konzuma i Tiska tijekom kampanje će nositi odgovarajuće bedževe koji jasno komuniciraju njezinu glavnu poruku.

Svjesna svoje uloge i odgovornosti prema društvu u kojem djeluje, Grupacija u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvom zdravlja, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Konzumom i Tiskom želi potaknuti svijest o opasnostima zloupotrebe alkohola, ponajprije među maloljetnicima.

Tako se ovom kampanjom želi smanjiti zabrinjavajući trend pijenja mladih i općenito zloupotrebe alkohola u društvu dodatnim educiranjem nastavnika i roditelja kako bi se mladi potaknuli na donošenje ispravnih odluka kada je u pitanju konzumacija alkohola.